Direktorka BIRN-a: Vučić zloupotrebio slučaj Jovanovića u Davosu

Žarković-Obradović je u izjavi za agenciju Beta rekla da je licemerno što je Vučić zloupotrebio slučaj Jovanovića da se pohvali uspehom i dodala da ne zna da li je rekao i da je odgovorna osoba za paljenje kuće Jovanovića puštena na slobodu.

„Evo neka počnu iz svog dvorišta i neka kažu da su imali u Zaječaru situaciju da lokalni poverenik Srpske napredne stranke i (gradonačelnik Zaječara) Boško Ničić organizuju na internetu kampanju protiv dvojice lokalnih novinara“, rekla je Žarković Obradović.

Ona je ocenila da je cinično što je Vučić pozvan da govori na tom panelu na Svetskom ekonomskom forumu, ako njegovo učešće nije imalo kritičku intonaciju.

„Ako bih bila cinična do kraja mogla bih da kažem, pa ko bolje zna o slobodi medija u krizi od njega (Vučića)? On je više puta pokazao da je mastermajnd za takve stvari“, rekla je Žarković-Obradović.

Vučić je juče na panelu „Sloboda medija u krizi“ u Davosu rekao da nije ponosan na stanje slobode medija u Srbiji ali je izrazio uverenje da će se ono poboljšati za godinu ili dve.

Žarković Obradović je kazala da ne veruje u najavu Vučića da će stanje slobode medija u Srbiji biti popravljeno u narednih godinu-dve.

„Stanje u slobodi medija u Srbiji je toliko loše da ne može biti poravljeno za godinu ili dve. Drugo, on je imao mnogo prilike da to stanje popravi, što nije urađeno“, rekla je Žarković-Obradović.

Žarković Obradović je kazala da Vučić nezavisne medije i opoziciju pokušava da stavi u isti koš i dodala da veliki pritisak i napadi na medije dolaze iz vladajućih političkih struktura, pogotovo na lokalu.

„Tek kad budemo videli da se zaista rešavaju ti slučajevi i da se ne stavra atmosfera u kojoj poverenici Srpske napredne stranke mogu da prete novinarima, da ih javno prozivaju, da prave od njih mete na društvenim mrežama, onda ću da poverujem da situacija može da se popravi“, rekla je ona.

Tagovi

Povezani tekstovi