Disanje za novinare

Iz čelično staklene skulpture „Disanje“, rad španskog umetnika Haume Plensa, svetlosni stub uzdiže se kilometar uvis s krova glavne zgrade BBC-ja u centralnom Londonu. Svetlost će sijati ka noćnom nebu pola sata svake večeri tokom trajanja glavnih televizijskih vesti.


U proseku, tokom poslednjih deset godina, svake nedelje život je izgubilo dvoje novinara, naveo je BBC, ukazujući na to da u 90 odsto slučajeva niko nije odgovarao za njihovu smrt.


Svečanosti u Londonu prisustvovali su i članovi porodica novinara koji su stradali ili bili ubijeni na zadatku – porodica BBC-jevog producenta Kejt Pejton, ubijene u Somaliji 2005. godine, i kamermana Sajmona Kambersa, ubijenog u Saudijskoj Arabiji devet meseci pre toga.


Jedan od nauglednijih britanskih novinara – BBC-jev Džon Simpson, i sam umalo žrtva američke rakete 2003. godine, pročitao je za ovu priliku posebno napisanu poemu bivšeg ratnog izveštača i pesnika Džejmsa Fentona.


Posao novinara nikada nije bio opasniji, piše BBC-jev novinar Alan Litl. Prema podacima Međunarodnog instituta za štampu, tokom 2007. godine, druge na listi neslavnih rekorda, u svetu su na zadatku ubijena 93 novinara.


Najtragičniji bilans zabeležen je pre 15 godina tokom rata u Bosni koji je odneo više novinarskih života nego ijedan sličan sukob. Posle toga veće medijske kuće počele su ozbiljnije da shvataju potrebu da se novinari na prvim linijama obuče kako da prežive neprijateljsko okruženje.


Kretanje u blindiranim vozilima i sa zaštitnim prslucima postalo je uobičajeno.


Međutim, ukazuje BBC, stvari su se i dalje pogoršavale – od početka „rata protiv terora“ novinarima nije pretila samo opasnost od unakrsne vatre, granata ili bombi.


U sukobima o kojima su izveštavali pojavili su se akteri koji u njima ne vide neutralne posmatrače, već deo neprijateljskih snaga. Novinare danas svesno napadaju, proganjaju, otimaju i usmrćuju, ponekad u takozvanim pokaznim ubistvima ispred video kamera, kako bi snimak zločina mogao da se postavi na internet, ocenio je BBC, navodeći da su neki delovi sveta zbog toga postali zabranjene zone za zapadne novinare.
 

Tagovi

Povezani tekstovi