„Divac pobegao iz Srbije“

Divac je zaustavljen u pokušaju da kupi kompaniju Knjaz Miloš, a kad god je pokušao da uloži veliki kapital u Srbiju, neko bi ga zaustavio. O novom osujećivanju Divčevih namera piše Blic.

„Imao sam dva telefonska poziva. U prvom sam dobio obrazloženje zašto neću moći da postanem akcionar Novosti, a u drugom savet u nekoliko rečenica o tome da treba da se povučem“, piše u saopštenju Vlade Divca, u kom obaveštava javnost da odustaje od ulaganja u kompaniju Novosti i konstatuje da su telefonske poruke stigle iz poverljivih i pouzdanih izvora.

Na pitanje ko je Divca zvao telefonom, njegov savetnik, direktor konsultantske kuće CES Mekon Zvonimir Nikezić, kaže da je stvar vrlo osetljiva i da o tome ne može da govori. „Divac je juče otputovao u SAD i vraća se 20. avgusta. On trenutno ne želi da kaže ništa više od onog što piše u saopštenju i to je njegovo pravo. Da li će reći kad se vrati, videćemo“, kaže Nikezić.

Ponavljajući da su njegove namere da investira u Srbiju bile iskrene i časne, ali da više nema strpljenja, vremena i entuzijazma da prolazi kroz sudske sporove, natezanja i ometanja“, Divac u navodi da ga stvarnost posle svega još jednom podseća, na vrlo prizeman i ružan način, da sem pravnih u toj igri postoje još neka, jača pravila. „To je meni, sa stanovišta ličnih moralnih načela i fer-plej igre, definitivno neprihvatljivo. Zahvaljujem se akcionarima i nadam se da će preporuka direktora Novosti o uključivanju u priču grupe časnih, bogatih i iskusnih srpskih privrednika biti na njihovu dobrobit“.

U kratkoj retrospektivi svog angažovanja od osnivanja preduzeća Divac Co d.o.o. do danas, Divac navodi da, uprkos odluci Vrhovnog suda, Agencija za privredne registre nije registrovala dokapitalizaciju zato što je Centralni registar odjednom tražio dodatnu dokumentaciju. „Procedura pred Agencijom za privredne registre i Centralnim registrom uobičajeno ne traje duže od pet plus pet dana, a u mom slučaju postupak traje već 150 dana i ne nazire mu se kraj“, kaže Divac.

Direktor Agencije za privredne registre Dragiša Okolišanov kaže da je odluka Vrhovnog suda poštovana i da je preduzeće Divac Co d.o.o. upisano u registar, ali da je pristup novih članova obustavljen zbog nepotpune i neuredne dokumentacije. Na pitanje ko je sve na Agenciju i njega vršio pritisak povodom slučaja Novosti, Okolišanov neubedljivo odgovara: „Mene niko nije zvao“, piše Blic.

Predsednik Asocijacije malih akcionara Novosti Novo Tomić kaže da im je Divac odluku saopštio na sastanku održanom preksinoć, ali da nije hteo da im kaže ko ga je zvao telefonom. „Prošlog petka u preduzeće Divac Co. d.o.o. upisano je 1.560 akcija. Da su mu dozvolili, Divac bi danas bio vlasnik Novosti“, kaže Tomić. Na pitanje da li zna ko čini grupu biznismena koju preporučuje direktor Novosti, Tomić kaže da su akcionari uspeli da saznaju da je jedan od njih Duško Knežević iz grupe Atlas.

Ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo bio je iznenađen. Iako se držao po strani, Divac ga je u nekoliko navrata indirektno optužio da radi protiv njega. „Ne mogu da verujem“, rekao je ministar za privredu i privatizaciju. „Možemo se sporiti da li je nešto pravi put, ali da nekog ubeđujete da odustane, to najoštrije osuđujem. Divac je jedan od najdobrodošlijih investitora iz dijaspore, čovek koji je sve što ima zaradio u znoju lica svog i za kog ne postoji pitanje odakle mu pare. Žao mi je što se to desilo“, izjavio je vidno uzrujan Predrag Bubalo, piše Blic.

Dok se u Srbiji često sumnja u privatizacije velikih kompanija i poreklo novca novih biznismena, Divčev novac je zarađen na javan način, a prošao je sve kontrole poreskog sistema SAD, najrigoroznijeg na svetu.

Tagovi

Povezani tekstovi