Đukanović: Nisam prijavio Daška Milinovića već Zapada Todorovića

U svakom slučaju, hapšenje poznatog voditelja kojem nije strano kritikovanje režima i nedelju dana pošto je izašao iz pritvora ne prestaje da izaziva reakcije.

Juče, ovim povodom oglasila se Advokatska komora Vojvodine (AKV), najoštrije osuđujući Milinovićevo hapšenje i predlog tužilaštva da mu bude određen pritvor. Takvim postupanjem, dodali su iz AKV-a, povređeno je pravo na slobodu izražavanja i informisanja, kao i pravo na slobodu i bezbednost.

„U demokratski uređenim društvima treba da bude prihvaćena i oštra kritika koja u odnosu na javne ličnosti može da bude i preko uobičajene granice, posebno ako je takva kritika prouzrokovana postupcima ili izjavama političara“, naveo je u saopštenju za javnost predsednik AKV Vladimir Beljanski.

Kritika o kojoj govore odnosi se na tvit Daška Milinovića koji je napisan kao reakcija na tvit Vladimira Đukanovića, poslanika Srpske napredne stranke. „Hoće li sad svinja nacistička njištati da ga ugrožavaju na internetima? Fašistički vepru, nećemo ti dvaput reći, na ražnju ćeš se peći“, napisao je Milinović koristeći tviter nalog Zapad Todorović. Njega je isprovocirao tvit „Marinika shvati – nećemo stati“ koji je Đukanović uputio poslanici Mariniki Tepić. Isti slogan, podsetimo, koristili su ekstremni desničari koji su pretili Tepićevoj, zbog čega se vodi zasebna istraga.

Vladimir Đukanović za Danas navodi da je on podneo prijavu protiv Milinovića, ali da u tom trenutku nije znao da je to on.

– Ja sam prijavu podneo protiv Zapada Todorovića, a ne protiv Daška Milinovića. Nisam ni znao ko stoji iza tog profila – kaže Đukanović koji je nedelju dana pre Milinovića bio saslušan u tužilaštvu zbog tvita koji je uputio poslanici Mariniki Tepić. Prema njegovim rečima, ocene da je hapšenje Milinovića politička zloupotreba policije i tužilaštva nikako ne stoje.

– Kada on govori o pečenju na ražnju to je pretpostavljam OK. To je, valjda, demokratija da nekoga nazivate nacističkom svinjom – navodi Đukanović, dodajući da još uvek nije dao iskaz u tužilaštvu povodom ovog slučaja.

Milinović je, podsetimo, priveden krajem decembra pod sumnjom da je počinio krivičnog delo ugrožavanje sigurnosti, kada je ispitivan o spornom tvitu. U pritvoru je proveo 13 sati pre nego što je pušten na slobodu.

Kako je Danasu objasnio advokat Vladimir Gajić, procedura nalaže da tužilaštvo nakon četiri sata saslušanja u policiji ili osobu pusti ili naloži zadržavanje od 48 sati.

– To rešenje mora da bude odobreno od strane sudije za prethodni postupak. Pretpostavljam da je u konkretnom slučaju tužilac predložio zadržavanje, a da je sudija odbio pritvor, smatrajući da je nepotreban – kaže za Danas Gajić.

Milinović je nedavno u intervjuu Danasu naveo da je istražnim organima kazao da je cela stvar „očigledan apsurd i politička svinjarija“.

„Da pretnje nema i da od mene niko nije bio niti će biti ugrožen i turan na ražanj. Da sam tu zbog partijskih pritisaka i da je potpuno suludo da me drže. Da onaj ko koristi nasilnički jezik mora da bude spreman da otrpi kritiku i da smo ravnopravni po zakonu“, istakao je Milinović.

O celom slučaju, oglasio se i predsednik Vučić, navodeći da takve stvari nisu dozvoljene.

„Je l’ vi mislite da je to lep govor i da je u redu, to se goni po službenoj dužnosti…“, upitao je Vučić novinara koji mu je postavio pitanje i dodao da su „svi kojima je prećeno – Vojtehovskoj, Lekiću, uhapšeni su. Nisu samo pohvatani oni koji su pretili maloj Barbari Životić“ .

Tagovi

Povezani tekstovi