Dnevnici Pobjeda i Vijesti oštro o analizi medijske scene

Ti dnevnici ocenili su u redakcijskim komentarima da je reč o skandaloznom postupku, koji podseća na ranija totalitaristička vremena, a nikako na savremenu Evropu kojoj teži Crna Gora.

Glavni urednik „Vijesti“ Slavoljub Šćekić, u komentaru pod naslovom „Ždanov iz našeg sokaka“, okarakterisao je analizu medijske scene kao „prikaz kako mali Đokica zamišlja postrojavanje medija“.

„Veći skandal od ovoga desio bi se samo ukoliko bi se mediji i društvo uopšte zadovoljili nekim nesuvislim objašnjenjem o slučajanoj brljotini kakvog vladinog činovnika kojom je (šef diplomatije Miodrag) Vlahovićeva proza ugledala svetlo, te da svi ministri, znači i on, ostanu na broju“, naveo je Šćekić.

U redakcijom komentaru „Pobjede“, pod naslovom „Skandalozno“, ukazano je da se u Evropskoj Uniji, za šta je SCG dobila pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti, mediji ne „ustojavaju“, niti se rade takve analize, koje liče na policijske strogo poverljive zabelške.

„Pobjeda“, koja je u toj analizi ocenjena kao „bezlična novina“, navela je i da je nedavno odbila intervju s Vlahovićem, jer „nije našla interes za njegove meditacije“.

Vlahović je juče potvrdio verodostojnost dokumenta u kojem je analizirana medijska scena Crne Gore, ali je negirao da je to delo njegovog ministarstva, navodeći da je reč o “ jednom od brojnih mišljenja“ koje ministarstvo dobija i koje je „van njegove kompetencije“.

Ministar, međutim, nije želeo da saopšti ko je autor te analize, navodeći samo da nije reč o državnom službeniku. MIP je spornu analizu, koja je izazavala oštre reakcije medija i opozicije, dostavio predsednicima skupštine i vlade.

Taj dokument, koji je juče objavila opoziciona Narodna stranka, sadrži preporuke kako „nenapadno ustrojiti medije koji se ne povinuju zvaničnoj politici i proklamovanom državnom kursu“.

U izveštaju je dovedena u pitanje politička podobnost pojedinih novinara u RTV CG i konstatovano da „novinari naklonjeni ideji nezavisnosti ne uživaju zavidan tretman“, osim u dnevniku „Vijesti“, novinskoj agenciji Mina, privatnim televizijama MBC i „In“.

Kritikovani su i sportski novinari zbog „izliva intimizacije i korišćenja termina ‘naši plavi’ i ‘naša reprezentacija'“.

Tagovi

Povezani tekstovi