Do etra stiže preko Kartićevih dugova

Beograd-Saznanja Glasa da je biznismen Predrag Ranković Peconi postao novi gazda BK televizije tako što je kupio delove firmi „Astra simita“ i „Evropa osiguranja“ koje su u likvidaciji, odnosno platio poveriocima njihove dugove od 16 miliona evra, još se zvanično ne potvrđuju. Niko od nadležnih za ove firme, navodno, ne zna da li je promenjena vlasnička struktura. Za sada je jedino poznato da je račun BK, posle dužeg vremena, odblokiran. Pored toga, Komercijalna banka će danas, kako saznaje Glas, obustaviti postupak prinudne naplate od „Astra simita“, koji je pokrenula pre desetak dana.


U Trgovinskom sudu u Beogradu rekli su nam da nisu upoznati sa prodajom „Astra simita“. Oni su objasnili da je tehnički izvodljivo da se u postupku likvidacije kupe „Astra simit“ i „Evropa osiguranje“, ali da to mora biti u skladu sa zakonom. Tačnije, da to bude preko javnog konkursa i slično.


Vera Čabarkapa, advokat firmi u vlasništvu Bogoljuba Karića, takođe ne zna da li su BK televizija, odnosno „Evropa osiguranje“ i „Astra simit“ promenili vlasnika.


-Za te stvari nisam ovlašćena da dajem izjave. One se tiču poslovodstva i to morate da pitate njih – objasnila je Čabarkapa.


Ni zamenik glavnog i odgovornog urednika BK televizije Miodrag Popov „ne zna šta se dešava“.
– Potpuno sam koncentrisan na dobijanje nacionalne frekvencije i to, uostalom, i nije moj posao – rekao je Popov.


Kako smo juče pisali, razlozi zbog kojih BK nije dobila nacionalnu frekvenciju, ovim iznenadnim preokretom padaju u vodu, pa će njihova žalba morati da bude usvojena.
Zamenik predsednik Savet RRA Aleksandar Vasić rekao je da će sve razmatrati tek kad na sajtu Agencije za privredne registre budu videli ko je vlasnik BK TV, odnosno „Astra simita“ i „Evropa osgiranja“.


– Ovako ne mogu ništa da kažem, jer polazimo od hipotetičkih pitanja da se nešto desilo. Mi ćemo proveriti vaše pisanje, i ako se to utvrdi kao tačno, razmotrićemo novonastalu situaciju i doneti odluke – istakao je Vasić.
Izvori bliski biznismenu Predragu Rankoviću u vezi BK tvrde da „još ništa nije kupljeno“, ali da se ozbiljno radilo na tome da se na aukciji kupe „Astra simit“ i „Evropa osiguranje“. Međutim, prema njihovim rečima, Rankoviću se nije svidelo to što su mediji već objavili informacije o tome, odnosno što se već „digla prašina“, tako da „postoji mogućnost da odustane od svega“.


Glas je juče pisao o vezama Bogoljuba Karića i Predraga Rankovića. Naime, da su njihovi dobri odnosi, kako smo nezvanično saznali, počeli 2001. godine od kako se vlasnik BK grupe našao na listi ekstraprofitera. Tada je u pomoć, sa kešom, utrčao Peconi. Lideru PSS su potom, iz godine u godinu, rasla dugovanja ovom biznismenu i dostigla su, prema nezvaničnim saznanjima, 46 miliona evra. Karić se jednim delom odužio tako što je Peconijevom preduzeću „Invej“ dao ekskluzivno pravo štampanja kartica i prodaje dopuna za 063 mrežu. Ovo potvrđuje i izveštaj „Dju dilidžensa“, koji je 21. februara 2005. godine pripremljen za „Mobilkom Austrija AG“ i Ko-KG. U njemu piše da se „Invej doo“ u ugovoru sa „Mobtelom“ i „Astra simitom“ uvodi kao generalni distributer 063 pri-pejd vaučera i da „dobija popuste koji su neopravdano ekonomski opterećivali „Mobtel“, ali i da „Mobtel“ osim toga daje „sasvim neuobičajene privilegije „Inveju“ oko mogućih raskida ugovora.


Tokom jučerašnjeg dana nismo mogli da stupimo u kontakt sa osobom zaduženom za odnose sa javnošću u „Inveju“. Rečeno nam je da ona nije tu.


M. Lađević

Tagovi

Povezani tekstovi