Dodela nagrada „Dragan Janjić“ i Betina fotografija godine

Nagrada DRAGAN JANJIĆ (622 × 875 piks.) (Objava na Instagramu (Kvadrat)) (1000 × 650 piks.)

Svečana dodela nagrade  „Dragan Janjić“ održaće se u četvrtak, 20. jula, sa početkom u 18 časova, u prostorijama Dorćol Platz-a. Tom prilikom biće otvorena retropspektivna izložba “20 godina konkursa Betina fotogtafija godina” , izložba radova sa ovogodišnjeg  jubilarnog konkursa i proglašenje dobitnika nagrada.

 

Stefan Kosanović i Dobrinka Kuzmanović dobitnici su ovogodišnje nagrade za medijsku pismenost “Dragan Janjić”, koju drugi put po redu dodeljuju novinska agencija Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

 

Stefan Kosanović je dobio nagradu u kategoriji studenti, za tekst „Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti“. Žiri je dodelu nagrade Kosanoviću obražložio da je u borbi “za podsticanje jačanja medijskog integriteta i novinarstva utemeljenog u činjenicama, razotkrio tzv. sportsku psihološkinju koja se lažno predstavljala u javnosti”.

 

Dobrinka Kuzmanović pobedila je u u kategoriji profesionalci, za tekst „Od „digitalnih urođenika” do „digitalnih kretena” ‒ mladi i digitalni jazovi“. U saopštenju žirija se navodi da je rad rezultat višegodišnjeg naučnog izučavanja (digitalne) medijske pismenosti mladih.

 

Na konkurs za nagradu pristigla su ukupno 22 rada,  a prijave je razmatrao žiri u sastavu dr Marijana Matović, Fakultet političkih nauka, dr Saša Mirković, Fakultet za medije i komunilacije; i Zlata Kureš, izvršna direktorka agencije Beta.

 

Nagrade su dodeljene u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

 

Nagradu “Dragana Janjić” ustanovili su Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije u znak sećanja na jednog od osnivača agencije Beta i NUNS-a. Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizaciju novinarstva, etičke standarde i unapređenje medijske scene.

Tagovi

Povezani tekstovi