Dodeljene nagrade Slađana Veljković

Priznanje za najbolju reportažu uručeno je novinaru lista „Polimlje“, Muharemu Mutabdžiji za reportažu „Sve ljubavi Milića Avramovića“. Nagradu u kategoriji „novinarski poduhvat“ podelile su novinarka Bete Biljana Ljubisavljević i novinarka RTS–a Lidija Georgijeva. U kategoriji najbolji uređivački rad nagrada je dodeljena Aleksandru Stankovu, novinaru Južnih vesti.

Težak zadatak da od 38 pristiglih predloga izdvoji najbolje žurnalističke radove imao je žiri u sastavu Momčilo Popović, šef deska Večernjih novosti, Miljana Okiljević Nikolić, šefica dopisništva RTS-a u Vranju i Saša Stojković, urednik portala Info Vranjske.

Momčilo Popović je sa prisutnima podelio sećanje na period saradnje sa Slađanom Veljković u kojem je ona pokazala svoje domete koji, kako je istakao, daleko prevazilaze poziciju „provincijskog dopisnika“.

Slađana Veljković je bila stvaralac originala, sa ekstremno tananim osećajem za pravu reč, emociju i događaj. Sa merom za pravdu, pre svega. Za običnog čoveka i njegove svakodnevne probleme. Takvi novinari su bili i do danas ostali retki. I zato se pamte. I citiraju. Sledeći taj trag, pokušao sam da slične kvalitete pronađem u predlozima koji su konkurisali – rekao je Popović. U ime ovogodišnjeg sponzora nagrada, kompanije „BAT“, Snežana Đorđević je dobitnicima uručila novčani deo priznanja u iznosu od po 200 evra i poželela im uspeh u daljem radu. Nakon dodele nagrada, gradska većnica za kulturu Zorica Jović, otvorila je i izložbu fotografija posvećenu prerano preminuloj novinarki, pod nazivom „Jedna karijera u 50 slika”.

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja ustanovio je novinarsko priznanje „Slađana Veljković“, koje se dodeljuje svake godine na dan kada je vrsna novinarka preminula u 41. godini života. Ovu organizaciju predvodi Jelena Stojković, Slađanina naslednica na mestu dopisnika Večernjih novosti sa juga Srbije.

Tagovi

Povezani tekstovi