Dodeljene nagrade za izuzetan uspeh u istraživačkom novinarstvu

U kategoriji novinara sa iskustvom prvu nagradu dobio je Vlado Mareš za prilog “Deportacija – nagrada za lojalnost”, objavljen na TV B92 u januaru 2006, a drugu  Jasna Šarčević Janković za prilog “Zločin i tajna (Slučaj Bitići)”, emitovan takođe na TV B 92  u februaru 2006.godine.


U kategoriji mlađih novinara do 35 godina dodeljeno je šest nagrada u tri podkategorije: televizija, radio i štampa. Za izuzetan uspeh ostavaren  u istraživačkom radio novinarstvu prvu nagradu dobio je Bane Grković za prilog “Dokument” objavljen na talasima radio Beograda 202 juna 2005 godine, dok je drugu nagradu žiri dodelio Ivani Rethas za prilog “Zastava bez vetra”objavljen na talasima Prvog programa Radio Kragujevca u maju 2005. U kategoriji televizijskog novinarstva za mlađe novinare prvu nagradu dobila je Jasmina Seferović za prilog “Sa robije na robiju” emitovan u okviru serijala „B92 istražuje“, dok je druga nagrada pripala Nemanji Stjepanoviću za serijal “Suočavanje sa prošlošću“ emitovan u okviru programa VIN produkcije. U kategoriji štampanih medija za novinare do 35 godina žiri je prvu nagradu dodelio Đorđu Padejskom za serijal tekstova o lovu na zaštićene vrste ptica u Vojvodini objavljen u listu „Zrenjanin“ od septembra do oktobra 2005., a drugu Tamari Skrozzi za serijal tekstova: “Poslovanje, utaje, prijave i pokrivanja” objavljen u listu Vreme.


U svakoj kategoriji, po jedan dobitnik nagrađen je plaketom i novčanom nagradom.


O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri koji su činili bivši predsednici NUNS: Gordana Logar, Miloš Vasić, Gordana Suša i  Milica Lučić – Čavić. Počasni član žirija bila je Susan Elbou, savetnik za medije i kulturu Američke ambasade u Beogradu.


S obzirom na veliki broj (ukupno 35) i značajan kvalitet kandidovanih novinara, žiri je odlučio da u svakoj kategoriji dodeli i plaketu drugoplasiranim kandidatima kao potvrdu kvaliteta njihovog rada u oblasti istraživačkog novinarstva.


 „Kao i sve što se radi po prvi put, i ovaj posao žirija naišao je na nenadane probleme. Glavni problem bio je izuzetno visok kvalitet kandidovanih medijskih priloga iz sve tri discipline (radio, TV, štampa), tako da je – pravedno ili nepravedno – odlučilo tajno glasanje članova žirija. Treba naglasiti da su pobednici pobedili sa samo jednim glasom razlike (3:2). Drugi problem bila je prvobitna podela na juniore (do 35 godina starosti) i na seniore: juniori su se takmičili po medijskim disciplinama, što je žiriju uveliko olakšalo rad; seniori iz sva tri medija takmičili su se za samo jednu nagradu. Nadamo se da će već iduće godine taj problem biti prevaziđen, kao i da će ova nagrada, koja se dodeljuje po prvi put, postati tradicionalna“, kaže se u obrazloženju koje je u ime žirija koncipirao predsednik žirija Miloš Vasić.


Dodeli nagrada u Medija centru prisustvovao je i američki ambasador u Beogradu Majkl Polt.


 


U Beogradu: 3.05. 2006.


 


Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi