Dojčinović na suđenju „Srpskom telegrafu“: Tabloidi pokušavaju da ućutkaju svakoga ko govori o vezama Belivuka i vlasti

Stevan Dojčinović, Foto: Medija centar
Stevan Dojčinović, Foto: Medija centar

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović danas je dao iskaz na suđenju koje se vodi po njegovoj tužbi protiv prorežimskog tabloida „Srpski telegraf“ zbog kampanje u kojoj je lažno optuživao KRIK i Dojčinovića da su povezani sa kriminalcem Veljkom Belivukom. Dojčinović je rekao da tabloidi pokušavaju da ućutkaju svakoga ko javno govori o vezama Belivuka i vlasti, kao i da se nada da će sud tekstove ceniti kao osmišljenu kampanju koja mu je ugrozila bezbednost, zdravlje, ugled i posao.

 

Dojčinović je početkom prošle godine podneo tužbe protiv prorežimskih tabloida koji su tokom 2021. godine vodili višemesečnu kampanju i lažno optuživali KRIK i njega da su članovi kriminalne grupe Veljka Belivuka. Jedan od tabloida koje je tužio je „Srpski telegraf“.

 

„Tekstovi zbog kojih sam tužio nastali su samo jer smo radili svoj posao – objavili smo iskaz koji je Veljko Belivuk dao u tužilaštvu. Već je bio uhapšen zbog pet brutalnih ubistava, tužilaštvo ga je saslušalo i ono što je on imao da kaže je, bez sumnje, vest od javnog interesa“, rekao je Dojčinović.

 

On je objasnio da KRIK Belivukove reči nije objavio kao činjenicu, već kao njegov iskaz, što je jasno naglašeno u tekstu. Naveo je da je bilo važno da se iskaz objavi jer je Belivuk govorio o svojim navodnim vezama sa vrhom vlasti. Odmah nakon objavljivanja teksta, krenula je kampanja. 

 

„Hajka je imala za cilj da se lažno prikaže javnosti da smo mi kriminalci koji sarađuju sa Belivukom. Za tih nedelju dana su me optuživali da sam saradnik kriminalaca, da radim za CIA, da mi američka vlast diktira šta da radim, da priznajem genocid u Srebrenici, koristili su sve što im padne na pamet, a ništa od objavljenih uvredljivih navoda nije bilo tačno“, rekao je Dojčinović i podsetio da niko nije osporio autentičnost iskaza koji je objavljen, već je jedino pitanje bilo kako je KRIK to smeo da objavi.

 

On je ispričao da ga novinari „Srpskog telegrafa“ nisu pozvali za komentar, što je bio minimum koji je trebalo da ispoštuju. Osim toga, nisu prenosili izjave koje je tih dana davao drugim medijima braneći se od lažnih optužbi.

 

„Ono što je najgore, što me je najviše povredilo, je to što su izmišljali moje izjave koje nikad nisam dao. Potpuno su izmišljali, cele rečenice“, ispričao je urednik KRIK-a i rekao da je tabloid nastavio kampanju i nakon što je podneo tužbu.

 

Dojčinović je objasnio da mu je kampanjom bila ugrožena bezbednost – ne samo da je stvorena atmosfera mržnje prema njemu u javnosti, već je predstavljen kao član jednog od klanova koji vode dugogodišnji rat. Podsetio je da je u tom ratu ubijeno više desetina ljudi, a da su stradali i nedužni samo jer su bili povezivani sa nekim od članova klana.

 

„Napravili su lanac mržnje na internetu i uživo. Nisam smeo da otvorim društvene mreže jer sam odjednom imao stotine poruka dnevno – uvreda, pretnji, optužbi, a ugrožena mi je bila i bezbednost. Ovom kampanjom su mobilisali stotine hiljada ljudi koji veruju tom tabloidu“, rekao je.

 

Prisetio se jedne od situacija kada mu je, dok je na ulici davao izjavu kolegama sa televizije, prišao čovek i napao ga, najpre verbalno, a potom i fizički nasrnuo na njega.

 

„To govori o moći ovakvih kampanja. Moja porodica i prijatelji su bili zabrinuti, zvali su me da me pitaju da li ću biti uhapšen. Tih sedam dana je bio pakao“, zaključio je Dojčinović.

 

Dojčinović je podsetio i da je KRIK jedan od prvih medija koji je još 2016. godine pisao o Belivuku i njegovim vezama sa državom.

 

„Prvi smo objavljivali tekstove o Belivuku i saradnicima, dok su ih tabloidi branili ili se pravili da ne postoje. Kada je uhapšen, mi smo označeni kao njihovi saradnici u tabloidima koji imaju veliki broj čitalaca. To me je povredilo i zapitao sam se da li ima smisla baviti se ovim poslom i izlagati se opasnostima. Šteta koju naprave je ogromna i utiče na mentalno zdravlje, o čemu se uopšte ne priča“, rekao je.

 

Urednik KRIK-a smatra da su ovakvi slučajevi potcenjeni u sudu i da se ne sagledavaju sve posledice koje ovakve kampanje ostavljaju.

 

„Ovde se radi o smišljenoj kampanji i nameri tog medija da me diskredituje i da sprovede takozvanu ’medijsku likvidaciju’, kako to sami u žargonu zovu“, rekao je. „Nadam se da će sud ove tekstove da gleda kao kampanju, a ne kao pojedinačne stvari.“

 

Dojčinović je podsetio sud da se istraživačkim novinarstvom bavi od 2008. godine i da je više puta do sada nagrađivan za svoj rad i profesionalizam, kako u zemlji tako i u svetu. Krajem prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama proglašen je za jednog od heroja borbe protiv korupcije.

 

„Mi smo samo radili svoj posao, a ovakvim postupanjem tabloidi pokušavaju da ućutkaju svakoga ko govori u javnosti o vezama Belivuka i vlasti“, zaključio je. 

 

Suđenje će biti nastavljeno krajem maja.

 

Podsetimo, protiv KRIK-a su pokrenute dve hajke jer su novinari ovog portala i nakon hapšenja Belivuka i njegove grupe, nastavili da insistiraju na onome čime se tužilačka istraga nije bavila – vezama u policiji i državi.

 

Prva kampanja iz marta 2021. godine počela je nakon konferencije predsednika Aleksandra Vučića na kojoj ga je novinarka KRIK-a pitala da li će u istrazi biti ispitan generalni sekretar Vlade Novak Nedić zbog svojih veza sa grupom.

 

Druga je usledila pošto je KRIK objavio detalje iz iskaza koji je Belivuk dao u tužilaštvu, a u kom je, između ostalog, tvrdio da mu je Vučić navodno tražio razne usluge.

 

Opasnom targetiranju novinara KRIK-a, tabloidima su se pridružili i predstavnici vlasti. Oni su na skupštinskim sednicama i u televizijskim emisijama iznosili iste laži – da novinari KRIK-a sarađuju sa Belivukovim klanom, ali i da pozivaju na državni udar.

 

Kampanje protiv KRIK-a osudila su brojna domaća i strana novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društve, a reagovale su i strane ambasade u Srbiji, kao i predstavnici Evropske unije

 

Više o tome pročitajte ovde.

 

Tagovi

Povezani tekstovi