Dojčinović: Petrović želi SLAPP tužbama da nas onemogući da pišemo o njemu

Izvor:NUNS
Izvor:NUNS

„Nikola Petrović SLAPP tužbama pokušava ovom vrstom pritiska da na nas utiče, kako bi prestali da pišemo o njemu. Sve njegove tužbe protiv nas su bez osnova. On ne spori u tužbama nijednu činjenicu vezanu za tekst“, rekao je Stevan Dojčinović, glavni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), na ročištu gde je Nikola Petrović, nekadašnji direktor Elektromreže Srbije i kum predsednika Srbije, tužio KRIK. 

 

 

Petrović je tužio KRIK za tekst Predsednikov kum imao firmu sa Markosom – kriminalcem umešanim u međunarodni šverc kokaina“ u kome se navodi da je imao fimu sa Dejanom Stanimirovićem. Na prošlom ročištu Petrović je potvrdio da je imao firmu sa Stanimirovićem, ali da se sa njim nije čuo od 2007. godine, a da do tada “nije bio ni optužen niti osuđen za bilo šta – pa ni za šverc kokaina”, pa da tako nije mogao da ima firmu sa kriminalcem.

 

Ovo je treća tužba Petrovića protiv KRIK-a. Pre ove tužbe, Petrović je podneo dve krivične tužbe. U prvom postupku novinarke KRIK- pravosnažno su oslobođene optužbe. U drugom postupku sud je prvostepeno novinarke oslobodio optužbe. Petrović se žalio na tu odluku.

 

Dojčinović je naveo da je tekst nastao nakon što je Stanimirović ubijen u Kolumbiji 2020. godine u kući Hosea Visenta Rivere Mendoze, poznatog kao Vojnik – bivšeg šefa paravojne grupe „Junaci ravnice“ (Heroes del Llano). Prema podacima u koje je KRIK imao uvid, Stanimirović se bavio međunarodnim švercom droge.

 

Prema njegovim rečima KRIK je krenuo da istražuje Stanimirovića i da su ukrštanjem podataka u APR-u uočili da je imao firmu sa Nikolom Petrovićem. On je naveo da je reč o dve javne ličnosti i da je interes javnosti da se o tome piše. Prema njegovim rečima u tekstu se nigde ne navodi da je njihova firma radila kriminalne stvari, već da su imali zajednički posao.

 

Dojčinović je pojasnio da su koristili termin “kriminalac” jer se u dokumentima Europola, kao i španske, portugalske i kolumbijske policije nedvosmileno navodi čime se bavio, i da nije uhapšen jer nisu znali gde se nalazi. U dokumentima se navodi i da se u Nemačkoj bavio kriminalnim radnjama ali da je praksa nemačke policije da za to ne dostavlja podatke, pa nisu mogli proveriti.

 

Dojčinović je ukazao i da svaka tvrdnja u tekstu prolazi kroz proveru podataka – fekt čeking.

 

Naveo je da je tokom pisanja teksta pozvali Petrovića da kaže svoju stranu priče i da je on prvo poslao odgovore na pitanja, a po objavljivanju redakcija KRIK-a je objavila i ceo Petrovićev demanti. 

 

Prema njegovim rečima urednik je uvek odgovaran za naslov koji u ovom slučaju, kao i svakom drugom, predstavlja odraz teksta, njegovu esenciju.

 

Novinarka KRIK-a Bojana Jovanović pojasnila je da je ona kontaktirala Petrovića tokom pisanja teksta, da je on prvo prekinuo vezu a zatim  poslao odgovore na pitanja koja mu je ona u međuvremenu poslala. Ona je precizirala da im je u pisanju teksta pomagala novinarka iz Kolumbije Danijela Kastro.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi