Dojčinović: Tražićemo da se suđenja sa Popovićem ne prekidaju

U našem je interesu da se na sudu utvrdi istina“, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. „Verujem da na ovaj način Popović pokušava da izbegne da dođe u sud i da iskaz – gde će morati da objasni neke detalje u vezi sa svojim firmama,“ dodao je on, navodi se na portalu KRIK-a.

Popović je četiri puta tužio KRIK zbog otkrića o njegovim ofšor poslovima, ali se nijednom nije pojavio na sudu da da iskaz, pravdajući izostanke uglavnom putovanjima u Rusiju. Nakon što su sudije u dva postupka najavile odbacivanje tužbi ako ponovo ne dođe, Popović je zatražio juče da se sva četiri suđenja pauziraju dok je ministar.

„Redakcija KRIK-a odlučila je da od suda zatraži da se suđenja nastave. Verujem da će, i bez našeg zahteva, sud odlučiti tako. Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa da se ovakvi postupci rešavaju u hitnom roku. Insistiraćemo da se ročista zakazuju češće, kako bi se postupak brzo okončao“, kaže Dojčinović.

Razlog za zamrzavanje postupka Popović navodi činjenicu da je ministar, te se postupci protiv KRIK-a mogu protumačiti kao pritisak na medije. To sto je ministar, međutim, po zakonu ne može da bude razlog da se postupak zaustavi. Do prekida postupka može doći samo u ekstremnim situacijama, na primer, u slučaju rata.

„Čudno je i to što je Popović tek sada shvatio da su njegove tužbe pritisak na medije. I kada nas je početkom godine tužio, takođe je bio ministar“, kaže Dojčinović. „Verujem da na ovaj način on pokušava da izbegne da se pojavi na sudu i da iskaz – gde će morati da objasni neke detalje u vezi sa svojim firmama.“

Popović je svakom od četiri tužbe tražio da mu KRIK isplati naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol.

Svi tekstovi zbog kojih je tužio novinare KRIK-a otkrivaju detalje o njegovoj imovini i poslovima i zasnivaju se na istim informacijama. Tekstovi su bazirani na dokumentima koji su procurili u okviru velikog međunarodnog novinarskog projekta „Rajski papiri“ u kome je KRIK učestvovao.

Procurela dokumenta pokazuju da Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama.

Popović je odbio da razgovara sa novinarima KRIK-a pre objavljivanja priče, a KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno zvaničnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Tagovi

Povezani tekstovi