Дозволе и за сателитски пренос

Телевизијске и радио-станице којима Савет Републичке радиодифузне агенције одузме дозволу или забрани емитовање програма дужне су да прекину рад у тренутку када одлука Савета постане коначна, односно по окончању жалбеног поступка. Онима који то не учине, овлашћено лице из Агенције принудно ће прекинути емитовање тако што ће запечатити просторије у којима су средства за телекомуникацију, односно за радио-пренос.


Коначна верзија измена Закона о радио-дифузији у Скупштини Србије је усвојена гласовима владајуће коалиције, након бурне полемике на седници парламента, прихватања амандмана Г17 плус и неуспелог покушаја да се расправа о изменама закона одржи и на седници Одбора за културу и информисање у присуству представника Агенције, стручне јавности и министра.


По усвојеним изменама закона, „ако овлашћено лице емитера одбије да прими одлуку о забрани, та одлука се сматра достављеном кад је овлашћено лице Агенције прибије на врата пословних просторија које користи емитер”, као и то да овлашћени који принудно спроводи одлуку може да тражи помоћ МУП-а.


Прихваћена је измена да сагласност на финансијски план РРА, контролу стања у медијима убудуће даје влада, а не скупштина као до сада. (Тој измени оштро се супротставио посланик СРС-а Зоран Красић, трaжећи да скупштина, односно све странке у томе и даље учествују, али његов амандман није прихваћен.)


Прецизира се и да ће за сателитски пренос бити потребна посебна дозвола уколико емитер не добије дозволу за земаљски и кабловски, као и посебна сагласност Савета за додатни страни капитал. Ради контроле удела страног капитала гласила које имају дозволу дужна су да за свако улагање, али и промену власничке структуре, прибаве дозволу Агенције. Емитер који не прибави претходну сагласност за улагања, као и онај који се без дозволе бави кабловским и сателитским емитовањем биће кажњен новчаном казном од 300.000 до милион динара.


Накнада за емитовање радио-програма је смањена за четири пута и износиће пет одсто од таксе које плаћају телевизије.


Рок за почетак емитовања програма нових станица, од дана добијања дозволе, продужен је са два на три месеца, уместо на четири како је предложио Одбор за културу.


Изменама закона забрањује се рекламирање политичких организација ван предизборне кампање, а прописује да у току ње свим странкама и кандидатима мора бити обезбеђена једнака заступљеност. Прецизира се да се месечна претплата за Јавни радиодифузни сервис наплаћује преко јавног предузећа за електродистрибуцију, као и да се разграничавају надлежности РРА и Републичке агенције за телекомуникације.


Ово је пета измена Закона о радио-дифузији усвојеног 2002. године, а посланици ДСС-а најавили су припрему новог закона од јесени.


М. Никић

Tagovi

Povezani tekstovi