Dragan Bujošević izabran za direktora RTS

bujke-telegraf-rs
[box align=’box-left’ id=’7416′]

Dragan Bujošević postao je danas novi generalni direktor Radio-televizije Srbije. Podrškom šest od ukupno devet članova Upravnog odbora RTS, na čelu sa prof. dr Zoranom Popovićem, Bujošević je izabran već u prvom krugu glasanja. Uspeo je da pobedi deset protivkandidata i obezbedi mandat dug pet godina.

– I mi smo bili iznenađeni koliko brzo je kandidat izabran. Mislili smo da će potrajati duže – kaže za „Novosti“ prof. Popović. – U pretkrugu smo se za svakog od kandidata izjašnjavali ocenama od jedan do pet. Svaki član dobio je listić sa imenima na koji je upisivao ocenu. Bujošević je dobio najviše, 21 bod. Potom je trebalo da se o šest najbolje plasiranih izjašnjavamo pojedinačno.

Prvo se glasalo o Bujoševiću, koji je odmah dobio potrebnih šest glasova, pa dalje nije ni bilo potrebe da se glasa. To praktično znači da je izabran u prvom krugu. Njegovi protivkandidati bili su Aleksandar Milutinović, Aleksandar Avramović, Aleksandar Crkvenjakov, Sandra Keser, Dragan Đukić, Mladen Dražetin, Mioljub Krsmanović, Vilibald Erić, Dragan Karadžić i Emin Golubović. Na konkurs je bilo prijavljeno čak 26 kandidata

Novi direktor RTS moraće da se uhvati ukoštac sa brojnim problemima. Očekuje ga rešavanje prekomernog broja zaposlenih. Moraće, između ostalog, i da se pozabavi pitanjem uvođenja TV takse i naplate starih dugovanja za pretplatu.

– Čeka ga težak i veliki posao – saglasan je prof. Popović. – Taksa će biti jedan od najvećih, a njenom uvođenju moraće da prethodi kampanja. Od direktora ćemo tražiti da se pozabavi reorganizacijom javnog servisa. Moraće da se bavi i novom sistematizacijom radnih mesta, što mu je i zakonska obaveza. Nastojaćemo da ljudi ne budu otpuštani, što je prva asocijacija za novu sistematizaciju. Ideja je da se nađu novi poslovi za ljude koji već rade u RTS. To je bila i jedna od ideja koje je Bujošević izneo tokom intervjua pred članovima UO.

Popović dodaje da je i lak i nedvosmislen izbor novog direktora znak da je upravo on bio najbolji po mišljenju većine. Dodaje da će Bujošević imati svu podršku članova UO.

Dosadašnji vršilac dužnosti generalnog direktora javnog servisa bio je Nikola Mirkov. Na ovu funkciju došao je posle smrti Aleksandra Tijanića, koji je javnim medijskim servisom upravljao od 2004. godine.

 

<!—->

Tagovi

Povezani tekstovi