Dragan Bujošević: Nije srpski ćutati

Bujošević Foto: Beta-Milan Obradović

Ovako je Bujošević govorio kada je vanredno gostovao u trećem Dnevniku RTS-a posle zahteva demonstranata koji su zauzeli zgradu državne televizije da im se omogući da iznesu svoje mišljenje na javnom medijskom servisu svih građana.

Nije Dragan Bujošević oduvek ovako olako oduzimao legitimitet demonstracijama i odbacivao potrebe javnosti za objektivnim informisanjem.

Od kada je postao generalni direktor RTS- a u maju 2015. godine, u javnosti, posebno prorežimskim medijima, je često „odmila“ nazivan „žuti Bujke“ kako bi se stavio u vezu sa Demokratskom strankom, a sve zbog njegovog angažmana za nezavisne i kritički nastrojene medije koji su se zalagali za demokratske vrednosti.

Svoj novinarski rad pretočio je i u pomenutu knjigu o dešavanjima oko petooktobarskih promena, koju je napisao u saradnji sa kolegom Ivanom Radovanovićem, a u kojoj su zastupljene sve strane ovih dešavanja, onako kako to profesionalna načela nalažu.

Za visoka dostignuća u poštovanju profesionalne novinarske etike, Bujošević je dobio i brojna novinarska priznanja – godišnju nagradu lista Politika, nagradu „Duda Timotijević“ za unapređenje TV novinarstva, nagradu BK fondacije za novinarstvo i publicistiku, ali i nagradu „Staša Marinković“ lista „Danas“ za analitičko novinarstvo.

„Nagrađen“ je Bujošević bio i kaznom zbog rušenja ustavnog poretka po „onom“, radikalskom zakonu o informisanju iz 1998. godine donetim dok je današnji predsednik države Aleksandar Vučić bio ministar informisanja. Bujošević je tada kažnjen kao glavni urednik lista „Evropljanin“ na oko 60.000 dolara.

Široj javnosti najprepoznatljivija verovatno ostaje njegova emisija „Nije srpski ćutati“, koju je vodio na BK televiziji, gde je radio od 2001. godine do ukidanja te televizije 2006. godine.

I demonstrantima koji na ulicama Beograda već tri meseca traže prostor u medijima Bujošević je ostao u pamćenju po ovoj emisiji te ga zato, pri svakom prolasku pored televizije koju on vodi na nekom od protesta, pozdrave skandiranjem upravo ovih reči – nije srpski ćutati.

Time mu zameraju što upravo on sada ćuti na očigledna narušavanja prava javnosti da zna sve, na neobjektivno i pristrasno izveštavanje, i popuštanje pritiscima vlasti na medije. Sve one vrednosti koje je tokom cele svoje karijere pokušavao da odbrani.

Možda Bujošević uskoro i prozbori drugačije jer mu mandat na mestu prvog čoveka RTS-a ističe u junu ove godine. On je 15. januara ove godine stekao uslove za penziju i mandat mu je istekao, ali je tada produžen za šest meseci.

Tagovi

Povezani tekstovi