Dragan Janjić: Vlast prosto glorifikuje laži

Janjićev utisak je da političari na vlasti stvaraju atmosferu da svi mediji moraju da budu onakvi kakvi oni zamišljaju da treba da budu, pa tako za prilog reporterke Studija B Barbare Životić o građanskim protestima u Beogradu, u kojem su, prema njegovim rečima, prekršena sva pravila novinarske profesije, državni funkcioneri govore da je odličan.

“Ne šalju se poruke za stvarno dobro urađen posao, prosto se glorifikuju laži”, upozorio je on.

Objasnio je da je izveštaj reporterke Studija B sadržao samo jednu činjenicu – da je građanski protest u Beogradu završen – dok su sve ostalo bile falsifikovane činjenice i lične ocene reporterke.

“Kada pravite izveštaj imate obavezu da objektivno izvestite, a ne da falsifikujete činjenice. Ovo ne bi prošlo nigde, nikad ovde nisam video tako nešto. Vidi se nedostatak iskustva, prakse (…) Nije u redu što su je vređali ljudi. Koliko znam, niko od novinarskih organizacija to nije činio, ali za kritiku uvek ima mesta”, poručio je on.

Od izveštavanja Barbare Životić na Tviteru se “ogradio” Ivan Ivanović, autor emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem” koja se emitije na TV Prva. Napisao je da reporterka Studija B nije novinarka i da bi svi čestiti novinari trebalo da se distanciraju od ovakve vrste izveštavanja. Njegov tvit su, međutim, novinari TV Pančevo u pitanju postavljenom predsedniku Aleksandru Vučiću, intepretirali kao pretnju nasiljem upućenu Barbari Životić.

“To nije prvi slučaj. Ja imam lični slučaj. Kada je ubijen Oliver Ivanović, ja sam postavio tvit da je to političko ubistvo, a neko je pitao predsednika da novinari optužuju srpske vlasti za to ubistvo, i on je rekao da sam ja napisao da su srpske vlasti odgovorne. Meni su posle toga stigle pretnje da me treba streljati na Kalemegdanu! Država selektivno reaguje. Skočili su da štite jako loš prilog, a ćute na otvorene pretnje”, upozorio je Janjić.

Podsetio je i na napad na novinara portala Žig info iz Grocke Milana Jovanovića, kojem je juče zapaljena kuća u Vrčinu. Janjić je rekao da se nada da će policija rasvetliti taj slučaj, ali je upozorio i na odgovornost političke elite za stvaranje atmosfere nasilja u društvu.

“Ako stvara atmosferu tolerancije prema onima koji drugačije misle, biće manje napada, a ako stvara atmosferu netrpeljivosti, uvek će toga biti više i podsticaće se sukobi u društvu. Nažalost, imamo ovaj drugi slučaj”, istakao je urednik Bete.

Govoreći o uvredljivoj naslovnoj strani Ilustrovane politike, sa foto-montažom na kojoj su predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, članica te komisije Ljiljana Smajlović i ambasador SAD Kajl Skat, Janjić je rekao da ta naslovnica nije čak ni karikatura, već da je samo odvratna i potpuno besmislena.

Tagovi

Povezani tekstovi