Dragana Pećo: Hrabra istraživačka novinarka

Foto: N1
Foto: N1

Nije se uplašila toliko puta dok su joj pretili, ni onda kada joj je stan obijen i ispreturan a policija i tužilaštvo ni dan-danas nisu rešili taj slučaj.

Ne dozvoljava da je obeshrabri ćutanje institucija i pojedinaca kada nešto otkrije, veruje u istraživačko novinarstvo.

 

Baš takvu, ćutljivu i hrabru novinarku Draganu Pećo, kako su je prilikom jedne od brojnih dodela nagrada nazvale kolege novinari, šira javnost zapazila je kada je objavljena „Baza imovine političara“ a dobro upamtila prilikom objavljivanja tekstova o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i njegovim vezama sa Zemunskim klanom.

 

Ubrzo potom uslediće čuveni istraživački tekstovi o nekadašnjem gradonačelniku Beograda Siniši Malom i slučaju 24 stana, a zatim je usledio intervju sa njegovom suprugom Marijom a bilo je još puno toga.

Nagrađivana novinarka redakcije KRIK, novinarske mreže posvećene istraživanju kriminala i korupcije, ovogodišnji je laureat nagrade za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija „Dušan Bogavac“.

 

Zaslužila ju je hrabrim i etičkim angažmanom u svojim novinarskim istraživanjima, boreći se za slobodu javne reči u jednom nedemokratskom društvu i zarobljenoj državi.

 

Dragana je, sem toga, nagrađena i od Fondacije „Katarina Preradović“ za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i izuzetnost.

 

Priznanja su stigla za seriju tekstova o tajnim računima, između ostalog, ministra finansija Siniše Malog ali i mnogih drugih, važnih igrača u Srbiji zbog čega je danima „studirala“ na milione stranica dokumenata do kojih su došli međunarodni novinari.

Čime se bavi možda najbolje opisuju nagrade koje dobija, na spisku priznanja uz Draganino ime stoji da je dobitnica međunarodne nagrade za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu u 2018. godini koju dodeljuju „Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)“ i „Centralnoevropska inicijativa (CEI)“, Nagrade Evropske unije za najbolju istraživačku priču u Srbiji u 2019. godini, tri nacionalne Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu koju dodedeljuje NUNS i Američka ambasada 2011, 2014. i 2016.

 

Dragana Pećo rođena je i odrasla u Perlezu, gde je kao dete svirala tamburicu a i danas svraća u rodni kraj, gde uživa u prirodi i vožnji bicikla.

 

Nakon gimnazije u Zrenjaninu, u Beogradu je završila studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka, nakon čega kreće njena karijera istraživačkog novinara.

 

Radila je u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), a od 2015. pridružila se redakciji KRIK-a. Jednom prilikom, u razgovoru za medije, izjavila je da želi da veruje da ćemo jednog dana biti bolje društvo i lepše mesto za život.

Tagovi

Povezani tekstovi