Dragojlo: Asanž – heroj našeg doba, njegov slučaj pokazao veliko licemerje SAD

Izvor: NUNS
Izvor: NUNS

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ovoga jutra izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, pred federalnim sudom u Sajpanu, glavnom gradu Severnih Marijanskih ostrva, što je usledilo kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, posle 14 godina u zatočeništvu. Novinar BIRN-a Saša Dragojlo ocenjuje da je to mučan epilog cele situacije.

 

„Imali smo čoveka koji je držan u nekom zarobljeništvu 14 godina, i onda je pušten, odnosno nije pušten, osuđen je za jedno od dela koje povlači kaznu od pet godina, što je on već odležao, pa je sad slobodan. Ovo ostavlja gorak ukus čitavoj medijskoj zajednici“, kaže Dragojlo u Novom danu.

 

Dodaje da Asanžova nagodba sa američkim Sekretarijatom za pravosuđe donosi opasnost.

 

„Tom nagodbom je priznao da je prekršio jedan od članova zakona o špijunaži, i tiče se toga da je do podataka došao na kriminalan način, odnosno tokom odnosa sa izvorom ubedio ga je da on hakuje američki sistem i izvuče informacije, što je dosta opasna stvar, jer na taj način je čitava novinarska metodologija skupljanja podataka kriminalizovana. Vi ne možete da imate odnos sa svojim izvorom, što je osnova novinarskog posla“, poručuje Dragojlo.

 

Međutim, ukazuje, s obzirom kako je čitav slučaj tekao, „sa ljudske strane moramo biti zadovoljni da je konačno, posle svega, izašao iz zatvora“.

 

Navodi i da novinari nikad do sada nisu gonjeni po zakonu o špijunaži.

 

Američke vlasti su, dodaje, sve vreme htele da Asanža pretvore u nekakvog hakera, a ne novinara.

 

Upitan da li su na oslobađanje Asanža sada uticali i predstojeći izbori u SAD, on smatra da jesu, „s obzirom da je Bajdenova administracija izgubila veliki broj glasača sa leva i da se očekuje da Tramp ponovo bude izabran, a Bajden je dodatno izgubio i zbog toga što amerika šalje oružje Izraelu“.

 

„To je poziv tim biračima da se vrate Bajdenu, da ponovo zažmure i glasaju za manje zlo, kao što je i kod nas popularno“, navodi.

 

Podseća i da su autokratske zemlje godinama koristile primer Asanža, u smislu „isti se kao i mi“.

 

Ne bi ga čudilo da ga za još nešto optuže, ali se nada da se to neće desiti.

 

„Bez Asaža ne bismo znali mnoge stvari, pogotovu o ovom delu sveta koji se predstavlja da je bez mane. Zahvaljujući Vikiliksu pokazalo se da američka vojna mašinerija nije baš tako holivudska kao što se predstavlja“, rekao je Dragojlo i podsetio da smo zahvaljujući Vikiliksu saznali da je američka vojska iz helikoptera 2007. godine u Bagdadu ubila desetine civila, uključujući i dva novinara Rojtersa, saznali smo za mnoge stvari iz Avganistana i zatvora Gvantanamo, gde su SAD držale i jednog 13-godišnjeg dečaka, „imali su protokole kako da krše ženevsku konvenciju“.

 

Slučaj Asanža je, prema njegovim rečima, pokazao koliko je veliko licemerje i moć Stejt departmenta, i zbog toga treba da mu budemo zahvalni.

 

„Ono što je uradio je mnogo veće od onoga što je pogrešio“, zaključio je.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi