Dragomir Tomić cena tranzicije

Autor, novinar Danasa Vojkan Ristić, kaže da je ovu knjigu o najmoćnijem čoveku juga Srbije i vlasniku Simpa iz Vranja, pisao čitavih 13 godina, kao i da je Tomić posle 5. oktobra 2000. počeo da slavi i da se priprema za novu vlast. Ristić ističe da ga je policija pitala 1995. da li ima Tomićevu dozvolu da piše knjigu o njemu, kao i da je policija zabranila štampanje publikacije u vreme Miloševića.
– On je postao vlast u novoj vlasti. Stanje se od 1995. do danas nije promenilo. I dalje imamo bogati sever i siromašni jug, pa Tomić može da radi nesmetano – ističe Ristić.
Dušan Janjić, predsednik Kluba 21 za unapređenje demokratskog javnog mnjenja, kaže da je Ristićeva knjiga podsetnik na ono što nije urađeno posle 5. oktobra i da je ovo knjiga o „fenomenu Tomić“ i njemu sličnih.
– Ovo je knjiga o ceni tranzicije. Tomić je možda s pravom zaboravljen. Platio je „drumarinu“. Ovo je dan kada treba podsetiti SPS da treba da otvori sva nerešena pitanja 5. oktobra i da se ispod toga podvuče crta. Neizvršena lustracija je žig na DOS-u – ističe Janjić.
Po mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka Čedomira Čupića, tema knjige je kako je nova vlast posle 2000. amnestirala pripadnike Miloševićevog režima i kao razlog za to naveo da u Srbiji nije urađena lustracija. Čupić je naglasio da je potrebno otvoriti dosijea Državne bezbednosti i utvrditi koji su novobogataši bili saradnici službi i kako su uspeli da dođu do bogatstva, kao i da je potrebno rasformirati tajnu službu.


A. R.

Tagovi

Povezani tekstovi