Država odgovorna za zaštitu medija

Tekst saopštenja koji su podržali NUNS, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, ANEM i redakcije Beta, B92, „Blic“, „Danas“, „Ekonomist“, Fonet, „Nedeljni telegraf“, „PG Mreža“, Radio 021, RTV Kragujevac, Republika, VIN i „Vreme“, glasi:
„Proglašenje nezavisnosti Kosova uvelo je Srbiju u jednu od najtežih kriza u njenoj modernoj istoriji. Očekivane i razumljive proteste građana Srbije, nažalost, dodatno dramatizuju manifestacije koje ugrožavaju prava građana na normalan život i rad i prete da zemlju uvuku u anarhiju.
Poslednjih dana fizičkom i verbalnom nasilju neposredno su izložene medijske kuće i novinari. Sedam i po godina posle demokratskih promena u Srbiji novinari se ponovo optužuju za manjak patriotizma, pa čak i nacionalnu izdaju, samo zato što rade svoj posao i pružaju građanima mogućnost da budu objektivno i pravovremeno informisani. Huligani su fizički nasrtali na izveštače B92, Bete, „Blica“, Studija B, „Večernjih novosti“, Foneta, RTS-a… kao i na reportere stranih medija. Činjenica je da nasilničko ponašanje prema medijima otvoreno podržavaju i podstiču pojedini partijski i državni funkcioneri, a da se tome gotovo niko javno ne protivi. Ponovo se stvara atmosfera linča.
Novinari nisu kreatori državne politike. Za posledice političkih odluka, pre svih, odgovornost treba da podnesu političari i državni funkcioneri koje su na to svojim glasovima obavezali građani na izborima. Zato je neprihvatljivo da se za divljanje i pljačku tokom velikog protesta u Beogradu okrivljuju novinari koji su zapravo bili žrtve huligana. Za ulično nasilje, paljenje ambasada, razbijanje banaka i pljačku trgovina najodgovorniji su sami nasilnici i, posebno, organizatori mitinga, a ne oni čiji je posao da o svemu tome informišu javnost.
Zahtevamo da se javno izjasnite protiv nasilnika i nasilništva i da od nadležnih organa zahtevate da preduzmu sve zakonom predviđene mere i aktivnosti kako bi se osigurala imovina, bezbednost i prava svih građana. Posebno zahtevamo da državni organi preduzmu sve kako bi se obezbedili uslovi za nesmetani rad medija i novinara.
Tražimo i da se najodlučnije založite za zaštitu novinarske profesije i za sankcionisanje svih onih koji fizički nasrću na novinare. Istina često može biti neprijatna, ali novinari nikada ne smeju biti kažnjavani zato što rade svoj posao. Smatramo vas odgovornim za atmosferu u kojoj se novinari ne osećaju sigurno i slobodno i smatraćemo vas odgovornim ako se nastave fizički napadi na novinare i ugrožavanje njihovih života.“

Tagovi

Povezani tekstovi