Država ponovo odlaže prodaju Novosti?

Većinski vlasnik ove štamparije sa 80 odsto kapitala je Republika Srbija. Tesne veze Štamparije i NIP „Novosti“ ojačaće se sa još jednim kadrovskim postavljenjem jer je Vladimir Gudurić, dosadašnji direktor za proizvodnju, investicije i razvoj ove novinske kuće postao njen generalni direktor. Pojedini akcionari tvrde da je neuobičajeno da direktor privatne, odnosno akcionarske firme, postane član uprave državne kuće u kojoj se Novosti inače štampaju. Oni veruju da iza ovihkadrovskih pretumbacija stoje određeni planovi državnih institucija da se odloži prodaja akcija Novosti, a što je uspešno, zbog raznih sudskih sporova koje je povela Republika Srbija, trajalo skoro  godinu dana. Vukotić za Glas nije hteo da komentariše zašto je izabran u upravu štamparije, koja je, kako tvrde pojedini akcionari, značajan poverilac ove novinske kuće.


Priča o prodaji Novosti krenula je pre tačno godinu dana. Ponuda nemačkog WAC-a za preuzimanje akcija ove kompanije „na ledu“ je od prošlog maja. Takođe i pokušaj Vlade Divca da preuzme akcije preko udela, blokiran je od februara ove godine.


Inače, sednica Skupštine akcionara zakazana je za 4. juli, i tada bi trebaloda se razmotri revizorski izveštaj bilansa za 2005. godinu. Usvajanje ovog izveštaja je trgovina akcijama na berzi, a po novom zakonu, bez toga nije moguć nipostupak preuzimanja.Grupa od 10 akcionara traži i da se spreči prodaja imovine u Crnoj Gori, sa čime se inače Upravni odbor ove kompanije saglasio 17. maja. Tada je odlučenoda Novosti izađu iz suvlasničkog odnosa u „Monte plasmanu“, firma koja je osnovana u Podgorici zajedno sa Mikom Brašnjevićem, koji je pre nekoliko dana izvršio samoubistvo u zatvoru. On je uhapšen proletos u Beogradu zbog sumnji da je član „stečajne mafije“.


Akcionari traže i da se pre bilo kakve prodaje imovine u Crnoj Gori proveri kolikije bio suvlasničkiudeo firme „Fininvest“, biznismena Duška Kneževića, i preduzeća „Bramik“ Mike Brašnovića u vreme formiranja „Novosti plasmana“, odnosno „Monte plasmana“,  a koliki je sada. Prema podacima Centralnog registra Crne Gore, četvrti osnivač ove zajedničke firme iz Podgorice je Društvo za upravljanje privatizacionim investicionim fondom „Atlas mont“.


„Novosti plasman“ osnovane su u Podgorici novembra 2002. godine odlukom Upravnog odbora kompanije, radi distribucije i prodaje štampe u Crnoj Gori, Kasnije menjaju ime u „Monte plast“. Ova grupa akcionara takođe traži da se utvrdi koliko tačno „Monte plasman“ duguje matičnoj kompaniji, jer se, kako kažu po završnom računu za 2005. godinu potražuje 589.000 evra, dok se u godišnjem izveštaju Nadzornog odbora, kako tvrde, barata sa više od 442 miliona dinara ili pet miliona evra, kao kumulativnim dugom zavisnih preduzeća u Banjaluci i Podgorici.


Z.Mihajlović

Tagovi

Povezani tekstovi