Dubok trag u novinarstvu

Novinarstvom je počeo da se bavi početkom pedesetih godina prošlog veka i ostao upamćen kao višegodišnji dopisnik Politike iz SAD-a, Velike Britanije i specijalni izveštač iz mnogih zemalja. Jedan je od osnivača Foruma za međunarodne odnose, pri Evropskom pokretu u Srbiji. Zajedno sa grupom kolega, nezavisnih beogradskih novinara, 1992. je osnovao novinsku agenciju Beta, sa ciljem da se profesionalnim i odgovornim pristupom obezbedi sveobuhvatno izveštavanje o tadašnjim dramatičnim događajima na tlu bivše Jugoslavije. Bio je saradnik i u nedeljniku NIN, listovima Borba, Naša Borba, Danas i Republika. U beogradskim medijima je objavio mnogobrojne reportaže, intervjue, komentare i feljtone.


Saša Nenadović je bio jedan od suosnivača ugledne novinarske nagrade „Jug Grizelj“. Nenadović je objavio nekoliko knjiga: Godina dana Džona Kenedija, Dve stotine godina SAD, Amerika na raskršću (koautor sa Dušanom Simićem), Razgovori s Kočom, Sećanja i komentari (koautor sa Mirkom Tepavcem), Glavni urednik, politika i pad srpskih liberala (1969-72) i Pisma Lazi (iz dnevnika zapisa 1999/2000).
Profesionalni je novinar od 1952. godine. U beogradskom dnevniku Politika radio je do penzionisanja, 1991. Počeo je kao saradnik beogradske, zatim kulturne, a krajem 1953. prelazi u spoljnu rubriku. Od 1962. pet godina je bio zamenik glavnog urednika Politike a zatim tri godine glavni urednik. Sa tog mesta je smenjen tokom čistke „liberala“ u Srbiji početkom sedamdesetih. Nenadović je bio i član Upravnog odbora Novinske agencije Beta.
Nenadović je preminuo od posledica infarkta. Iza sebe je ostavio suprugu Svetlanu, kćerku Dinku i sina Laleta.


Beta


 

Tagovi

Povezani tekstovi