Dug spisak kandidata

Konkurs za izbor glavnog i odgovornog urednika lista „Politika“ zatvoren je. Zvanična lista još nije objavljena, ali prijavilo se najmanje 16 kandidata zainteresovanih da kreira uređivačku politiku najstarijeg dnevnog lista u zemlji. Prvobitno objavljeni spisak sa 16 imena povučen je kako bi se dodale i prijave koje su službi za ljudske resurse „Politike“ stigle elektronskim putem.
Među kanidatima ima i novinara i urednika iz same kuće „Politika“, ali i kolega iz drugih redakcija. Na listu zainteresovanih upisao se, između ostalih, Dragan Bujošević, dugogodišnji novinar „NIN-a“ i autor emisije „Nije srpski ćutati“. „Glodur“ Politike ponovo bi želeo da postane i Milan Mišić, koji je već uređivao ovaj list. Iz redakcije ovih dnevnih novina kandidovali su se i Petar Mićković, koji sada uređuje vikend izdanje, kao i Žarko Rakić, urednik spoljnopolitičke rubrike.
Stigle su i biografije Rajka Đurića, dugogodišnjeg novinara „Politike“, predsednika Unije Roma i bivšeg zamenika glavnog urednika Novinske agencije Tanjug, Dragana Đokovića, nekadašnjeg glavnog urednika nedeljnika „Reporter“, Aleksandra Dende, ekonomskog analitičara, i Teodora Anđelića, bivšeg urednika NIN-a i urednika u“Borbi“, a među kandidate se upisao i Milovan Brkić, urednik lista „Tabloid“.
Sastavljanjemspiska kandidata koji su ušli u uži izbor baviće se Skupština preduzeća „Politika novine i magazini“. Kada lista bude skraćena i bude spreman drugi krug, o najboljem će već u četvrtak glasati i redakcija lista „Politika“.
– Listu kandidata još nisam videla i ko se sve prijavio znaću tek u sredu po podne, za kada je zakazana sednica Upravnog odbora „Politike“ a.d. – rekla nam je u ponedeljak Sonja Liht, predsednica UO. – Ali, mi i ne odlučujemo o izboru glavnog urednika lista, već će poslednju reč dati skupština Politike NM.
Inače, Politika NM zajedničko je preduzeće „Politike“ AD i nemačkog medijskog koncerna VAC. Glavnog urednika bira uprava Politike NM. Posle smene Ljiljane Smjalović, vršilac dužnost glavnog i odgovornog urednika postao je najstariji član redakcije Radmilo Kljajić. Na novi konkurs Smajlovićeva nije poslala prijavu.


I.M.

Tagovi

Povezani tekstovi