Duga istorija prisluškivanja novinara u Srbiji, bez sudskih epiloga

„To što ste paranoični, ne znači da vas ne prate“ – rečenica koju je šezdesetih napisao autor „Kvake 22“ nikad nije glasnije odzvanjala u srpskim redakcijama. Činjenica da je ministar Vulin citirao tekst koji je ostao samo u internim prepiskama, za njegovo ministarstvo predstavlja „maniju gonjenja“ pojedinih medija.

Novinarima ciničnost nije zabavna – urednik KRIK-a Stevan Dojčinović seća se da je pre četiri godine u tabloidu „Informer“ video sopstveni tekst, uključujući i tačne citate telefonskih razgovora koje je u to vreme vodio.

„Praktično su objavili čak i radni naslov koji smo imali – u reč – i sadržaj našeg teksta smo videli u ‘Informeru’. Ne samo to, ‘Informer’ je objavio neke razgovore koje sam vodio sa kolegama preko telefona – u citat. Nama je bilo jasno da je nešto ozbiljnije u pitanju. Kasnije smo utvrdili da smo bili pod velikim nadzorom BIA, naše obaveštajne službe. Ona nas je prisluškivala i pratila, i neku vrstu izveštaja o meni tada dala ‘Informeru’ koji je to tada objavio“, podseća Dojčinović.

Urednik KRIK-a je zbog toga pokrenuo i postupak protiv Agencije, međutim, proces sporo odmiče jer BIA uporno odbija da dostavi traženu dokumentaciju.

Zbog nove u nizu sumnji da se novinarska komunikacija presreće, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović traži reakciju republičke javne tužiteljke, i mnogo preciznije javno objašnjenje Vulinovog ministarstva.

„U Srbiji postoji duga istorija nezakonitog praćenja novinara i baš zbog toga je važno da Ministarstvo odbrane objasni sve detalje ovog slučaja. Nije dovoljno da kažu da je reč o greški, oni moraju da objasne kako je do te ‘greške’ došlo“, kaže Radomirović. To što je ministar, umesto objašnjenja, najavio da će lično podneti prijavu da se ispitaju sumnje „Nedeljnika“, za novinara Zorana Kesića očekivan je rasplet.

„Vlast po ko zna koji put potvrđuje da je uhvaćena u laži i njihov sistem je negiraj, negiraj, negiraj, pa koliko god da je očigledno. Ovde se još nešto tragičnije od bahatosti otkriva – a to je potpuna nesposobnost ministarstva i PR tima gospodina Vulina koji se nespretno vade i ukopavaju u svoje laži, a najtragičnije od svega je što će i ta laž da prođe kao što je svaka dosad prolazila“, ističe Kesić.

Prošle godine, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić čak se javno i pohvalio da ima uvid u interne prepiske novinara N1. Slučaj nikad nije dobio epilog.

Tagovi

Povezani tekstovi