Dušan Ostojić: Povlačim se iz građanskog aktivizma i iz novinarstva

Policija je krajem prošle sedmice saopštila da je uhapsila „nalogodavca“ ove paljevine, Aleksinčanina M.K. (46), zbog sumnje da je naveo M.M. (25) da zapali automobil, na osnovu novčanog duga koji je M.M. imao prema njemu. Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu ga je osumnjičilo za podstrekavanje u izvršenju krivičnog dela i odredilo mu pritvor od 30 dana. Prethodno je uhapšen i M.M, koji se sumnjiči da je paljenjem automobila izvršio krivično delo izazivanja opšte opasnosti, a koji bi iz pritvora trebalo da izađe sutra.

Ostojić kaže da nalogodavca poznaje, a izvršioca ne. Nalogodavac je otac mladića I. K. (22) koji je osumnjičen za pokušaj ubistva rukometnog trenera Nenada Đurića (36), a koje su Aleksinac.net i on „javno osvetlili i informacije dostavili i drugim medijima“. Motiv za paljevinu atomobila mogla bi biti „osveta“, ali i „maskiranje“ puštanja iz pritvora I.K. paljevinom automobila, kako se mediji ne bi opet bavili pokušajem ubistva trenera. U slučajevima koji su medijski aktuelni po pravilu se osumnjičenima određuje duži pritvor ili se oni teže puštaju iz njega, a javnost postavlja brojna pitanja, objašnjava.

Naš sagovornik kaže da je zatečen imenom nalogodavca- mislio je da paljevina ima veze sa njegovom poslednjom građansko- medijskom akcijom, protiv protivpravne i štetočinske seče drvoreda u centru Aleksinca. Takođe je „pomalo uplašen“, posebno zbog porodice, jer je reč o ljudima „bliskim kriminalnom miljeu“. Ostaje mu, kaže, da se nada da će institucije raditi svoj posao.

– Ipak, najviše sam rezigniran i pitam se koliko građani opšte „zaslužuju“ da se neko maksimalno angažuje za javni interes i njihovo dobro. Kampanju protiv seče drvoreda u centru Aleksinca na fejsbuku je podrđalo 12.000 ljudi, a na protestu se pojavilo samo nas osmoro. Svi ostali su „imali obaveze“, „zavise od države“ ili „imaju porodicu“- kao da sve to i ja nemam. I za ostale akcije ili istraživanja- od neporavilnog trošenja opštinskog budžeta, do ukazivanja na brojne nepravilnosti u raznim oblastima, nije bilo podrške, već pitanja: što se time baviš i šta će ti sve to? Tek kada se njima lično desi problem od strane institucija, zovu i Aleksinac.net i mene da na to ukažemo. A posle svega, na izborima, SNS odnese ubedljivu pobedu, a naša opcija ne pređe ni cenzus- kaže Ostojić.

On dodaje da je njegova odluka o povlačenju iz građanskog aktivizma i novinarstva, ipak- privremena. Portal Aleksinac.net neće biti ugašen već „prebačen“ na druge ljude, koji se neće baviti istraživačkim novinarstvom već „lakšim temama“. Ukoliko se situacija u društvu, medijima, Aleksincu i njegovom okruženju bude promenila, moguće je da će se on opet aktivirati, za „opšte dobro“.

Tagovi

Povezani tekstovi