Dušan Petričić: Profesija kojom se bavim ne podrazumeva kajanje

Prvi put sam pre godinu dana došao do ideje da bih, uprkos svemu, više voleo čak i da prestanem da se bavim karikaturom, samo da se završi ovo ludilo.

Znači, da ostanem bez ovih i ovakvih inspiracija. Nikada se nisam pokajao što sam se posle 20 godina vratio iz Kanade, a to je bilo baš u periodu kada je on dolazio na vlast i bilo mi je potpuno jasno gde se i na šta se vraćam. Profesija kojom se bavim ne podrazumeva kajanje. To je profesija koja ljude, bilo kog uzrasta, konstantno tera na dodatnu aktivnost, diže im energiju, tako da sam, što se toga tiče, potpuno zadovoljan, istakao je karikaturista Dušan Petričić na početku promocije „Samo vas gledam“, koja je u organizaciji našeg lista, nedeljnika NIN i Pokreta Novi Optimizam u utorak uveče održana u CK13 u Novom Sadu.

Promocija „Samo vas gledam“ bila je predstavljanje mape sa 12 postera karikatura Dušana Petričića iz rubrike „Kibicfenster“, izložba i istoimena tribina na kojoj se razgovaralo i o Petričićevom radu i aktivizmu, ali i o svim aktuelnim političkim dešavanjima u našem društvu. Veliko dvorište Crne kuće, gde se tribina održala, veliki unutrašnji prostor gde su instalirani zvučnici kako bi se čuli govornici, bili su ipak premali da prime ogroman broj zainteresovanih za ovu temu. Ne pamti se u Novom Sadu da je na nekoj tribini bilo oko 250 ljudi, a da još stotinu njih ostane ispred mesta događanja.

Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik Danasa, našalio se na početku svog obraćanja i rekao da ne zna što su ga zvali na tribinu, jer je poznato da on više voli Koraksove karikature od Petričićevih jer je iz Danasa.

– Šalu na stranu, ja sam za ovih tri godine od kada sam glavni urednik Danasa, zaista imao najviše problema zbog Koraksovih karikatura i zbog toga se osećam kao da sam urednik u nekoj islamskoj državi. Svako malo dođe neki političar i tumači nam šta je u stvari Koraks nacrtao. Prvo su naprednjaci dve nedelje govorili da je Vučić na jednoj od karikatura na kojoj su bila dva poslanika Skupštine i Gebels i Hitler. I sam Vučić je to tvrdio, a onda je posle dve sedmice rekao kod Marića u emisiji da nije on na toj karikaturi i onda su i svi ostali prestali da to tvrde. To mi govori da je Vučić i umetnički direktor Srpske napredne stranke.

Bio je i slučaj pre toga kada je Koraks nacrtao Vučića kao striptizetu koja baca fantomke, dakle, baca sa sebe odgovornost za Savamalu, a onda je Vučić na nekoj konferenciji za novinare tvrdio da smo ga predstavili kao prostitutku pa smo morali to da demantujemo. Ceo taj njihov odnos prema karikaturi i karikiranju smo najbolje mogli da vidimo na izložbi „Necenzurisane laži“, koju su organizovali, a na kojoj je jedan zid bio ispunjen karikaturama i Petričića i Koraksa i Somborca. Kao i pre šest vekova i danas, vlastodršci hoće da seku glave ljudima koji se bave satirom.

Reditelj Želimir Žilnik je imao predlog za Petričića. „Ima nešto u ovdašnjoj tradiciji što govori da kada je najteže, okrećemo se satiri i humoru. Razume se, to je još od doba Nušića i Sterije, kao i Domanovića. O ovoj našoj stvarnosti bi mogao dobar crtani film da se napravi, ali ja predlažem Petričiću da uzme samo dva Domanovićeva dela „Vođa“ i „Razmišljanje jednog običnog srpskog vola“ i da ih ilustruje. To bi te spojilo sa starom srpskom književnošću i svakako bi tada, na osnovu rada na te dve knjige, mogao postati i član Srpske akademije nauke i umetnosti“, ironičan je bio Žilnik. Teofil Pančić se zapitao, jer mu je to po njegovim rečima uvek bila velika enigma, na čemu je odrastao Vučić.

– Ja sam rastao uz TV animacije i ilustracije Dušana Petričića. Moja generacija je uz to, kao i uz Duška Radovića, učila šta je duhovito, lepo, spoznavala smisao za kreativno i za drugačije. Pitam se na čemu je on rastao? Pitam se da li je uopšte znao za Dušana Petričića pre nego je ovaj počeo da ga crta na karikaturama. Ako nije, kako mu je uspelo da ne zna, a ako je znao za njegov rad, kako mu je uspelo da se to na njemu ne primećuje, rekao je Pančić.

Sandra Petrušić, novinarka NIN-a, naglasila je da joj Petričić mnogo znači ne samo zbog crteža već i zbog toga što on ima i tekstualni deo karikature i što je kao autor objedinio i sam izraz crtežom i britkom rečju. „On nam kao autor toliko znači u NIN-u da smo spremni da prihvatimo svaki rizik što ga objavljujemo“, istakla je ona.

O grupi „Samoodbrana“

„Grupa ljudi koja slično ili isto misle, koji imaju potrebu da s vremena na vreme razmene misli i polako pokuša da izgradi neku stazu, put za mlađe ljude koji će nastaviti aktivnu borbu protiv ovoga svega što nas muči. U suštini i u osnovi svega, to je grupa istomišljenika koji imaju potrebu za samoterapijom, pre svega“, rekao je Petričić povodom formiranje grupe „Samoodbrana“

Oslikavanje budućnosti

Mikloš Biro je rekao da je uvek uživao u karikaturama i da je veliki fan i Petričića i drugih velikih svetskih karikaturista. Ali, istakao je da se već nekoliko godina ne smeje gledajući ih jer oseća mučninu u stomaku. „Petričićeve karikature oslikavaju stvarnost, i više od toga – oslikavaju nastupajuću budućnost, a mi brzim, marširajućim koracima hitamo ka fašizmu.“

Tagovi

Povezani tekstovi