Dva medijska udruženja kritikuju obustavu prodaje NT-a

U saopštenju te dve organizacije navode da je jedini razlog za prestanak prodaje „Nedeljnog telegrafa“ nezadovoljstvo čelnika Delte pisanjem lista o toj kompaniji.

Dodaje se da zbog takve odluke Delta krši Zakon o javnom informisanju i da ne stoji obrazloženje da se „Nedeljni telegraf“ slabo prodaje.

„Zakon propisuje da distributeri ne smeju da odbiju distribuciju javnog glasila bez opravdanog komercijalnog razloga, kao ni da za distribuciju javnog uslova postavljaju uslove koji su suprotni tržišnim principima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da slučaj „Nedeljnog telegrafa“ nije prvi slučaj odbijanja prodaje nekog glasila, ali da nikada nisu usledile sankcije.

U jučerašnjem saopštenju „Nedeljnog telegrafa“ se navodi da su holding „Delta“ i njegov predsednik Miroslav Mišković „zabranili dalju prodaju pojedinih novina i ‘Nedeljnog telegrafa’, tiražnog lista koji je u nekoliko poslednjih brojeva – kritički, ali argumentovano, pisao o radu ove poslovne imperije i njenog vlasnika“.

Kako se navodi, redakcija „Nedeljnog telegrafa“ obaveštena je iz „Delte“ da prodaja tog nedeljnika „nije zadovoljavajuća“.

U saopštenju holdinga „Delta“ dostavljenog agenciji Beta navodi se da je nabavna služba „Maksi“ diskonta tog holdinga, obavestila distributera štampe da od utorka, 17. maja, neće primati pet listova čija je prodaja u proteklom periodu bila nezadovoljavajuća, među kojima je i „Nedeljni telegraf“.

Navodeći da se kvartalno sprovodi analiza plasmana svih robnih grupa u svim maloprodajnim objektima „Delte“, iz tog holdinga tvrde da nabavna služba „Delta Maksija“ nije pogrešila, jer je njene navode potvrdilo i istraživanje o čitanosti, koje sprovodi specijalizovana agencija.

Tagovi

Povezani tekstovi