Dve godine obnovljenog Dosijea o medijima

slika: NUNS
slika: NUNS

Pre tačno dve godine obnovljeno je izlaženje Dosijea o medija, novina Nezavisnog udruženje novinara Srbije, koje su pokrenute pre 23 godine kao Dosije o represiji.

 

U teškom vremenu za profesiju, kada je novinarska kičma dovedena do tačke pucanja, naša ideja jeste bila da ovo zloslutno doba ostane zabeleženo i na papiru. Da se zabeleže i opišu davitelji medijskih sloboda, rušitelji demokratskih načela i oni koje je zahvatilo propagandno žutilo.

 

Dosije o medijima nije puka kompilacija represije koja se sprovodi nad medijima, on predstavlja i odavanje počasti i poštovanja prvoborcima koji su celu svoju karijeru proveli u rovovskoj borbi za slobodu izražavanja i bolji položaj i veću bezbednost novinarki i novinara. Pa se tako u brojevima Dosijea izdatim u prethodne dve godine mogu pročitati intervjui sa jednim od osnivača NUNS-a Harijem Štajnerom, karikaturistima Predragom Koraksićem Coraxom i Dušanom Petričićem, koji su više puta radili karikature i ilustracije za Dosije, Gordanom Sušom, našom preminulom koleginicom i prijateljicom, i bivšom predsednicom našeg udruženja, Milanom Vlajčićem, takođe preminulim kolegom i doajenom kritičkog slova, ali i sa još mnogima drugima koji su na svoj način doprineli zajedničkoj borbi protiv zla.

 

S druge strane, uvek smo pokušavali, barem kroz par rečenica, da svakom novinaru i novinarki damo priliku da kaže pokoju reč u anketama, te smo kroz vrtlog epidemije kovida-19 dobijali poprilično intimne odgovore kako su se medijski radnici osećali tokom vanredne situacije koje je zahvatila čitav svet.

 

Takođe, nismo se samo isključivo bazirali na Srbiju, već smo pisali i pričali sa ljudima iz regiona koji su nam otkrivali kakva je situacija u njihovim zemljama.

 

Naše uredništvo pokušava da u novinama NUNS-a obezbedi prostor uglednim predstavnicima novinarske profesije da iznesu svoje viđenje stvari u Srbiji i otvarali smo strane za čitavu lepezu ljudi različitih uzrasta, iskustava i znanja. Objavljivani su tekstovi koje su potpisivali Jovane Gligorijević, Tamara Skrozza, Nedim Sejdinović, Miša Brkić, Biljana Stepanović, Vukašin Obradović, Snežana Čongradin, Dragan Banjac, Tomislav Marković, Milica Radenković, Ivana Nikoletić, Cvijetin Milivojević, Branislav Božić, Dragan Stošić i još sigurno dosta njih koji nam neće, verujemo, zameriti, ako smo ih izostavili. Svi su oni beskomprisno i oštro pisali o aktuelnim prilikama u novinarstvu i medijima.

 

Osnovnu redakciju Dosije o medijima čine Bojan Tončić (urednik), Nikola Krstić (pomoćnik urednika) i Željko Bodrožić (odgovorni urednik i prelom), te karikaturista i ilustrator Jurica Dikić.

 

Dosije o medijima izlazi kao dodatak u dnevnom listu Danas, i ovom prilikom se zahvaljujemo poslovodstvo i redakciji Danasa na razumevanju i podršci u izdavanju i promociji NUNS-ovih novina.

 

slika: Prvi broj obnovljenog Dosijea o medijima

Tagovi

Povezani tekstovi