Dve godine posle lepljenja poternica u Šapcu: Policija sedam meseci ne može da pronađe okrivljenog koji je u zatvoru

Izvor: Media centar
Izvor: Media centar

Šabačka policija sedam meseci ne pronalazi okrivljenog koji je još od 5. maja 2022. u zatvoru u Valjevu, pa se suđenje za lepljenje poternica za građanima ponovo odlaže. Policija, inače, osobe koje se nalaze u zatvoru lociraju – jednim klikom

Sudski postupak koji se vodi u Osnovnom sudu u Šapcu protiv jedinog okrivljenog Milana Filipovića, zbog lepljenja poternica po Šapcu za novinarkom Isidorom Kovačević i građanima Šapca, već drugi put je odložen jer se okrivljeni ni ovaj put nije pojavio.

 

Kako vreme odmiče sve je više indicija da je Milan Filipović ,,žrtveno jagnje” čitavog postupka, kako se pravi nalogodavci i inspiratori ne bi procesuirali.

 

Gde je okrivljeni? Do sada je to bilo glavno pitanje ovog suđenja.

 

Advokat Branislav Sekulović, punomoćnik oštećenog, takođe advokata Aleksandra Mijailovića, za Cenzolovku konačno daje odgovor na ovo pitanje.

 

On je pre nekoliko dana imao uvid u spise predmeta i otkrio je poprilično bizarne stvari u ovom postupku, a najbizarnija je ta da šabačka policija sedam meseci ne može da pronađe okrivljenog koji se još od 5. maja 2022. godine nalazi u zatvoru u Valjevu, gde izdržava kaznu zatvora od čak pet godina.

 

,,U spisima predmeta sam utvrdio da je prvi put dostava poziva okrivljenom pokušana 24. marta 2023. godine preko policijske uprave u Šapcu. Oni su ponovili tu dostavu u još dva navrata u aprilu ove godine, uz odgovor sudu da to lice nije pronađeno. Ali ono što je neobjašnjivo, barem meni kao advokatu sa 36 godina staža, jeste činjenica da se to lice od 5. maja 2022. godine, dakle bezmalo godinu dana pre prvog poziva, nalazi na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od pet godina u KPZ Valjevo. Zar je moguće da policijski organi u Šapcu nisu proverili šta se dešava sa licem koje oni ne mogu da pronađu?”, pita se advokat.

 

Da ova stvar bude potpuno poražavajuća za šabačku policiju, oni zvanično ni sada ne znaju da je okrivljeni u zatvoru, već je to šabački sud na kraju utvrdio preko svog sistema i poslao 6. oktobra dopis KPZ Valjevo da okrivljenog sprovedu na ročište koje je zakazano za 16. oktobar. Iz te ustanove stigao je odgovor Osnovnom sudu u Šapcu da ne mogu da sprovedu lice, jer tog dana njihovi službenici imaju bojevo gađanje. Tako da je ročište drugi put odloženo, ovaj put za 6. februar 2024.

 

Jednim klikom policija utvrdi da li je neko u zatvoru

 

Kako bi čitaocima bilo jasnije koliko je policiji prosto da utvrdi da li se neko nalazi u zatvoru, dovoljno je reći da MUP poseduje elektronsku evidenciju JIS (jedinstveni informacioni sistem), preko koje, unošenjem podataka za bilo kog državljanina Srbije, jednim klikom može da se vidi da li se neko lice nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

 

Kada to utvrdi, policijski službenik koji treba da uruči poziv, treba da nazove ustanovu u kojoj lice izdržava kaznu zatvora kako bi mu potvrdili da se to lice nalazi kod njih. Nakon toga je potrebno poslati nadležnom sudu izveštaj u kom se navodi da je lice u zatvoru i postupajući sudija nakon toga šalje dopis toj ustanovi da se lice sprovede na suđenje.

 

Da je policija ovako uradila u martu, kada je sud prvi put naložio da se okrivljenom uruči poziv, okrivljeni bi se pojavio još na prvom ročištu u septembru, jer bi sud imao vremena da sa ustanovom u kojoj lice boravi dogovori datum sprovođenja.

 

Greške i tokom istrage

 

Ovo nije jedino što zabrinjava u ovom predmetu.

 

Advokat Branislav Sekulović je uvidom u spise ustanovio da je optužnica protiv Milana Filipovića vrlo ,,tanka”.

 

,,Ja sam uvidom u spise praktično utvrdio da optužni akt podnet protiv okrivljenog neće rezultirati osuđujućom presudom. Okrivljeni je, dajući svoju odbranu pred tužilaštvom negirao svoju krivicu, a u spisima postoji službena beleška Policijske uprave u Šapcu u kojoj je on na neki način priznao izvršenje dela. Međutim, na toj službenoj belešci se ne može zasnivati presuda jer je to nedozvoljen dokaz na sudu iz prostog razloga što u policiji nije saslušan kao osumnjičeni već u svojstvu građanina. Službene beleške u kojima se neko saslušava u svojstvu građanina nikada ne mogu biti dokaz na sudu, pa je i samo njegovo priznanje u takvoj belešci beznačajno”, kaže Sekulović.

 

Njegova ocena kompletne istrage je da je tužilaštvo poprilično ,,olako” optužilo Filipovića za ovo delo, jer nisu izvedeni svi dokazi do kojih se moglo doći. On navodi kao primer status na fejsbuk grupi ,,Šabac” u kojem se navode imena organizatora, inspiratora i nalogodavaca lepljenja plakata, pa čak i štamparija u kojoj su navodno leci štampani, ali te navode tužilaštvo uopšte nije uzelo u obzir.

 

Sam status na Fejsbuku ne može biti dokaz, ali su navodi u tom statusu takvi da ih je tužilaštvo moralo proveriti. Informacija do koje je došao naš portal je ta, da je policija nešto radila povodom ovog statusa na Fejsbuku, ali da do tužilaštva ništa od toga nije stiglo niti je tužilaštvo samoinicijativno postupalo po tome.

 

Kovačević: Uzalud je tražiti pravdu

 

Glavna i odgovorna urednica Podrinskih Isidora Kovačević kaže da nije iznenađena ovakvim sledom događaja.

 

„Od momenta kada sam videla poternice bilo mi je jasno da će pravna borba biti iscrpljujuća i da možda neće biti procesuirani svi oni koji su u ovoj akciji proganjanja i ugrožavanja života nas i naših porodica učestvovali. Odlazak u Policijsku stanicu da podnesem prijavu zbog ugrožavanja bezbednosti zbog poternica samo mi je potvrdio da je možda uzalud tražiti pravdu, s obzirom koliko su nezainteresovano tamo reagovali, a to su dodatno potvrđivale sve naredne prijave pretnji na koje opet niko nije reagovao”, navodi Isidora.

 

Ona kaže da je, bez obzira na sadašnje okolnosti, potrebno prijaviti svaku pretnju ili napad, ali i ujedno izražava sumnju da se slučaj zataškava.

 

„Važno je prijaviti svaku pretnju, jer jednog dana istina će isplivati, a pravda biti zadovoljena. Ipak istina i pravda uvek nađu put, samo treba biti strpljiv i obazriv kako bi to i dočekali. No, što se duže zataškava ovaj slučaj i štite nalogodavci, štamparija, koordinatori, idejni tvorci i distributeri, broj onih koji će biti odgovorni za ugrožavanje bezbednosti raste. Sad su u tom krugu i svi oni koji su se bavili ovim predmetom ovako kako su se bavili i tako obezbedili sebi mesto saučesnika”, zaključuje urednica Podrinskih.

 

Istraga i postupak će sledećim ročištem koje je zakazano za početak sledeće godine ući u četvrtu godinu, a ni nalogodavci niti inspiratori nisu pronađeni.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi