Dvodnevna radionica „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“

pexels-fauxels-radionica

Slavko Ćuruvija Fondacija i Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) organizuju dvodnevnu radionicu za novinarke i novinare pod nazivom „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“. Radionica će se održati 24. i 25. marta 2022. godine u Belgrade Art Hotelu u Beogradu (Knez Mihailova 27), sa početkom u 10.00 časova.

“Ovom radionicom želimo da, zajedno sa predstavnicima pravosuđa, potražimo odgovore na pitanja kako da se zaštitimo u okviru pravosudnog sistema kada su u pitanju pretnje i napadi, ali i sudski postupci protiv medija. Namera je i da razgovaramo o najvećim izazovima slobode izražavanja tokom izveštavanja o sudskim procesima i u kritičkim osvrtima na pravosudni sistem Srbije. Verujemo da će to podići nivo razumevanja i poboljšati saradnju novinara sa sudijama, tužiocima i advokatima”, navodi se u pozivu.

 

Učesnici radionice će o temama važnim za novinare i predstavnike pravosuđa, ali i za javno informisanje uopšte, moći da razgovaraju sa eminentnim pravnicima, sudijama, tužiocima i advokatima.

 

Pitanja o kojima će na radionici biti reči su:

 

  • Kako da se novinari zaštite podizanjem tužbe? A kako da se zaštite od tužbi, posebno kada su one očigledan vid pritiska na novinare i medije?
  • Šta je SLAPP tužba i kako se odbraniti od SLAPP tužbi?
  • Gde su granice javnog interesa i slobode izražavanja u izveštavanju o sudskim procesima?
  • Kakve su mogućnosti za zaštitu novinara u krivičnom postupku? Kakva je uloga tužilaštva i suda u zaštiti bezbednosti medijskih radnika?

 

Za učesnike i učesnice koji dolaze nisu iz Beograda, organizatori će obezbediti smeštaj i naknadu putnih troškova.

 

Kako je broj učesnika radionice ograničen, molimo vas da se najkasnije do 16. marta prijavite na e-mail adresu info@slavkocuruvijafondacija.rs

 

Satnicu radionice možete videte ovde.

Tagovi

Povezani tekstovi