Džingis Kan u RTS-u

 On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je aktuelni direktor nacionalne televizije Aleksandar Tijanić oduzeo prostorije ovoj sindikalnoj organizaciji u petak, zabranio je da se njihovi proglasi ističu na oglasne table ili dele članovima. Uz sve to, finansijska služba RTS-a prestala je da izdvaja članarinu od plata 1.505 članova, kaže Živanović.


– Tijanić se ponaša kao da je DŽingis Kan – izjavio je juče predsednik „RTS Nezavisnost”, rekavši da rukovodstvo nacionalne televizije ne priznaje dokazanu legitimnost ovog sindikata, te im ne dozvoljava da se uključe u pregovore o kolektivnom ugovoru. Živanović kaže da bi se razlozi za ovakvo ponašanje mogli tražiti u činjenici da je „RTS Nezavisnost” jedini sindikat koji je podnosio krivične prijave protiv bivših rukovodilaca zbog zloupotreba. On je decidno naglasio da je njegova smena od strane Udruženog granskog sindikata „Nezavisnost” juna prošle godine nevažeća jer se „RTS Nezavisnost” mesec dana pre toga izdvojio iz krovne organizacije sa kompletnim članstvom.


– Jedino smo mi ukazivali na pljačku koja se dešavala u RTS-u za vreme prethodnih rukovodstava, jer nacionalna televizija je „zlatna koka” u koju se slivaju ogromne pare iz budžeta – kaže Vojislav Damjanović, potpredsednik „RTS Nezavisnosti”. Čelnici ove sindikalne organizacije ukazuju da se iza njihovog marginalizovanja možda krije pokušaj da se RTS stavi pod kontrolu neformalnih cenatara moći.


Zoran Mrvaljević, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, kojoj je prišla „RTS Nezavisnost” posle izlaska iz ranije asocijacije, kaže da je ugnjetavanje sindikata u RTS-u, kao i aktuelna dešavanja u JAT-u, nedvosmislena poruka zaposlenim u ostalim javnim preduzećima da „ne talasaju”. On je najavio da će članovi sindikalnih organizacija u Telekomu, EPS-u, NIS-u i PTT-u uskoro organizovati štrajk upozorenja s ciljem da upozore vlast da se prava radnika ne smeju dirati. Mrvaljević je rekao novinarima da je pre tri nedelje zatražio sastanak sa premijerom Vojislavom Koštunicom, ali da odgovora još nema.

Tagovi

Povezani tekstovi