EFJ će održati svoj godišnji sastanak u Prištini, od 23. do 24. maja

efj-logo

Evropska federacija novinara (EFJ) održaće svoj godišnji sastanak u Prištini. Očekuje se da će se oko 100 novinara i predstavnika sindikata iz 45 evropskih zemalja sastati od 23. do 24. maja 2024. godine.

 

Priština je izabrana da bude grad domaćin predstojećeg kongresa EFJ, koji predstavlja 320.000 novinara u Evropi. U koorganizaciji Udruženja novinara Kosova (AGK). Skupština će se održati u Modelarijumu, Univerzitet u Prištini.

 

„To je istorijska prekretnica za Kosovo da bude domaćin ovog važnog godišnjeg događaja. Dolazi u trenutku kada je indeks slobode medija u zemlji značajno opao, a naše kolege i članovi su bili izloženi napadima, uključujući i fizičke. To je znak solidarnosti za naše Evropljane, koji će ovde moći da se sretnu sa 18 ukrajinskih novinara, zaštićenih „Programom boravka novinara“. Radujemo se što ćemo poželeti dobrodošlicu svima u Prištini“, rekao je predsednik odbora AGK-a, Džemajl Redža.

 

Pod temom „Novinarstvo u vreme rata“, Kongres EFJ će obezbediti prostor za diskusije o izveštavanju o sukobima tokom okruglog stola sa zamenikom generalnog sekretara IFJ Timom Dosonom, , advokatom Platforme Saveta Evrope za promovisanje zaštite novinarstva Florentom Duploujem,  fotoreporterom “Var Photo Limited-a” Vejdom Godardom, i predsednikom Nacionalne unije novinara Ukrajine (NUJU) Sergijem Tomilenkom. Povezani će biti pozvani da se pridruže foto akciji u znak solidarnosti sa beloruskim novinarima u zatvorima i ukrajinskim novinarima u ruskom zatočeništvu. Pitanje strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP) takođe će biti razmatrano na završnoj sednici.

 

Izvor: EFJ

Tagovi

Povezani tekstovi