EFJ i IFJ pozivaju da u Republici Srpskoj kleveta ostane u građanskom pravu

Izvor:canva
Izvor:canva

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da se kleveta i uvrede ponovo uvedu kao “krivična djela” u Krivični zakon Republike Srpske, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Udruženje BH novinari (BH Novinari) diže uzbunu pred sve većom pretnjom koja bi izazvala predstojeću inkriminalizaciju klevete, koja je građanska nepravda u zemlji od 1999. godine.

 

Evropska i Međunarodna federacija novinara pridružuju se svom ogranku, BH Novinarima, u upozorenju na opasnost od kriminalizovanja klevete i traže od Evropske komisije i Saveta Evrope da pozovu Vladu Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika da poništiti predlog.

 

Pretvaranje klevete u zločin predstavljalo bi direktnu smetnju principima slobode štampe, po kojima bi se moglo slobodno razgovarati bez straha od sudskog spora ili zatvora: novinari koji su u opoziciji sa vlastima mogli bi da se suoče između tri i pet godina zatvora. zatvor zbog izražavanja svojih stavova. Upotreba građanskog prava do sada je pomogla da se izbegnu javne i uticajne ličnosti da zloupotrebe svoju moć i ugroze slobodu štampe korišćenjem zastrašujućih pravnih opcija da spreče pričanje priča; vraćanje klevete u krivično zakonodavstvo bila bi još jedna mogućnost sudskog gonjenja novinara i medija, a može dovesti do zloupotrebe pravnog sistema radi zastrašivanja i ućutkavanja novinara.

 

Osim toga, ako zakon bude usvojen, zemlja će se suočiti s dva različita standarda za klevetu, jer će Federacija Bosne i Hercegovine, drugi entitet u okviru Države Bosne i Hercegovine, i dalje tretirati slučajeve klevete prema građanskom zakonu. Ovakvi dispariteti bi značajno i negativno uticali na ukupnu bezbednost, pravnu sigurnost i pravnu ravnopravnost građana u zemlji.

 

 

BH Novinari podsećaju da je u BiH trenutno otvoreno više od 300 aktivnih predmeta za klevetu u okviru građanskih tužbi, te na desetine SLAPP tužbi (Strateške tužbe protiv učešća javnosti).

 

 

U demokratskim društvima to treba da rade kao pojedinci, a ne da koriste svoju političku moć ili prete novinarima zatvorom i snagom vlastite političke pozicije i uticaja institucije u kojoj sede”, kažu BH Novinari.

 

 

Link na peticiju BH Novinari možete pronaći ovdje. Nije naveden datum kada bi zakon mogao biti usvojen.

 

Tagovi

Povezani tekstovi