EFJ: Naše pismo premijeru Kosova o zauzimanju javne televizije

efj-logo-1

Evropska federacija novinara (EFJ) i njeni partneri su 3. februara su potpisali sledeće pismo premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju (VV), nakon imenovanja aktiviste vladajuće stranke za direktora javne televizije RTK.

 

Poštovani Albin Kurti, predsedniku Pokreta Vetevendosje (VV) i premijeru Kosova,

 

Naše međunarodne organizacije za slobodu štampe i novinarske organizacije vam pišu da podelimo našu zajedničku zabrinutost u vezi sa nedavnim procesom imenovanja za novog direktora televizije Radio Televizije Kosova (RTK) g. Rilinda Gervale.

 

Uoči glasanja Odbora RTK-a u utorak 31. januara 2023. godine, mnoge naše organizacije su objavile javne pozive izražavajući nadu da će izbor biti napravljen na osnovu zasluga, profesionalizma i nezavisnosti, a ne na osnovu političkih opredeljenja.

 

Savet Evrope i međunarodni standardi o ovom procesu su jasni: imenovanja se ne mogu koristiti za vršenje političkog ili drugog uticaja na rad javnih medija. Pojedinci imenovani na rukovodeće pozicije u javnim emiterima takođe treba da budu potpuno nezavisni od svih političkih partija i interesa.

 

Primećujemo, međutim, da su višestruki novinski izveštaji koje su objavili mediji na Kosovu pokazali jasne veze između g. Gervale i vaše političke partije Samoopredeljenje. Naše organizacije veruju da ove veze dovode u pitanje integritet procesa i rizikuju dalje podrivanje poverenja javnosti u političku autonomiju emitera.

 

Aktivno smo pratili dešavanja u vezi sa javnim emiterom od dolaska na vlast, pohvalili smo vašu stranku na nivou Saveta Evrope za izbor novog nezavisnog odbora na profesionalan i transparentan način uz puno uključivanje civilnog društva.

 

Takođe smo primetili tokom naše nedavne misije za slobodu štampe na Kosovu, kao deo Platforme Saveta Evrope za bezbednost novinara, pohvalan napredak postignut tokom vaše administracije u nadgledanju depolitizacije RTK i njenih upravljačkih struktura nakon decenija državne kontrole, uključujući nedavnu upravljačke odluke koje donosi Odbor. Ovaj napredak je takođe međunarodno priznat u izveštajima EU i međunarodnih tela za ljudska prava.

 

Od vitalnog je značaja da ovaj teško stečeni napredak koji vodi vaša stranka ne bude potkopan. Verujemo da sve dok je gospodin Gervala na funkciji direktora televizije, to neće dozvoliti vama i vašoj stranci da nastavite sa depolitizacijom i reformom javnog emitera.

 

Trebalo bi organizovati novi proces regrutovanja i imenovanja, sa dovoljno vremena za prijave, kako bi se osiguralo da poziciju popuni profesionalni i uvaženi kandidat koji nema veze sa vladom ili bilo kojom političkom strankom.

 

Verujemo da će to ojačati tekući reformski proces RTK-a, pomoći da se povrati preko potrebno poverenje građana zemlje u funkcionalnu nezavisnost javnog emitera, dodatno zaštititi RTK od političkih pritisaka i predstavljati podsticaj za slobodu štampe i demokratiju na Kosovu.

 

U širem smislu, ponovo izražavamo našu zajedničku zabrinutost zbog godišnjeg smanjenja finansiranja koje je vaša vlada nametnula RTK – sada na najnižem nivou u deceniji – za koji verujemo da podriva sposobnost javnog emitera da ispuni zahteve programa i ispuni svoju misiju javnog servisa. U nastavku, pozivamo vašu administraciju da obezbedi stabilan i održiv model finansiranja za RTK. Naše organizacije će nastaviti da pažljivo prate situaciju u vezi sa RTK-om u narednim nedeljama i mesecima i izveštavaće o svim pitanjima od interesa relevantnim evropskim institucijama.

 

Član 19 Evropa

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Reporteri bez granica (RSF)

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi