EFJ: Nedostatak saradnje Srbije, Kosova i Albanije razlog što nisu rešena ubistva novinara na Kosovu

mediji-27

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres ocenio je da je nedostatak saradnje „Srbije, Kosova i Albanije“ glavni problem u identifikovanju odgovornih za 19 ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiju.

Gutieres je posle konferencije „Mediji javnog servisa za demokratiju“ održane u Viljnusu, ocenio za Udruženje novinara Srbije (UNS) da istrage koje su pokrenule medjunarodne organizacije poput Euleksa, Unmika i Kfora „nisu odradjene na pravi način“ a da prikupljeni dokazi „nisu sačuvani“.

 

„Na Kosovu nam je rečeno da nemaju pravo da istražuju te slučajeve jer Kosovo nije postojalo u to vreme. Smatram da ne postoji želja vlasti da se uspostavi saradnja. Posle naše misije na Kosovu i u Albaniji primetili smo da nema napretka, da se ne radi ništa a njihov izgovor je da je Srbija ta koja ne želi da saradjuje“, naveo je Gutieres.

Dodao je da je u vezi ubistava novinara na Kosovu i Metohiji pisao misijama Euleks i Unmik i pokušavao da stupi u kontakt sa misijom Kfor ali bezuspešno.

 

„Ipak, nije istina da nismo uradili ništa. Po dva dana smo ispitivali sudstvo i vladu u obe zemlje u vezi sa ovim slučajevima“, naveo je generalni sekretar EFJ.

Tagovi

Povezani tekstovi