EFJ: Nemogućnost da novinari prisustvuju konferencijama loša praksa Srbije

„Ovo nije prihvatljiva alternativa za fizičko prisustvo na konferencijama. Još jednom podsećamo vlade da se pandemija ne sme koristiti za ograničavanje slobodnog protoka informacija“, navodi se u saopštenju EFJ-a.

EFJ je pozvao zemlje u kojima nije dozvoljeno da novinari postavljaju pitanja uživo na konferencijama zbog virusa korona da ih organizuju na drugačiji način, poput video konferencija uživo.

Iako novinari ne bi trebalo da budu u salama na konferencijama sa velikim brojem ljudi, navodi EFJ, važno je da se ne ograničava sloboda štampe i mogućnost novinara da postavljaju pitanja.

Ova organizacija podseća da je nekoliko zemalja uspostavilo sisteme koji omogućavaju novinarima da postavljaju pitanja uživo, poput Danske u kojoj zvaničnici daju izjave u jednoj, dok su novinari u drugoj sobi, poštujući distancu, Brisela u kojem se održavaju uživo video konferencije…

EFJ je obavestio Udruženje novinara Srbije i da je slučaj Srbije da se unapred, imejlom postavljaju pitanja novinara na konferencijama za štampu uvršten na sajt mape medijskih sloboda (Mapping Media Freedom) zemalja članica Evropske unije i kandidata za ulazak.

Na tom sajtu se navodi da je ova odluka Vlade Srbije doneta 10. aprila, zbog zabrinutosti za zdravlje novinara, kamermana i fotoreportera, kao i zbog pritužbi na njihovu izloženost virusu na konferencijama sa predsednikom i članovima Vlade, kao i ekspertima.

„Udruženja novinara oštro su osudila ovo kršenje slobode medija, tvrdeći da Vlada pokušava da ograniči pravo na pristup informacijama i pozvala da se omoguće video konferencije na kojima će novinari moći da postavljaju pitanja uživo“, stoji na sajtu mape medijskih sloboda.

Tagovi

Povezani tekstovi