EFJ osuđuje oslobađajuće presude u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije

efj-logo

Evropska federacija novinara (EFJ) podržava protest koji se organizuje danas u 14 časova ispred Apelacionog suda u Beogradu kako bi se osudila nečuvena oslobađajuća presuda za navodne ubice srpskog novinara Slavka Ćuruvije. Pozivamo srpske vlasti da stanu na kraj nekažnjivosti u ovom slučaju.

 

„Ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je naručila i organizovala država, ostaje nekažnjeno krivično delo, 25 godina od počinjenja i devet godina od početka suđenja“, saopštila je Slavko Ćuruvija Fondacija, napominjući da je Apelacioni  sud oslobodio četiri pripadnika Službe državne bezbednosti i da se „pravosuđe predalo pred silom“.

 

EFJ najoštrije osuđuje presudu Apelacionog suda u Beogradu od 2. februara. Ovom odlukom svi optuženi su oslobođeni optužbi, a ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine ostalo je nerazjašnjeno. Ova najnovija presuda značajno odstupa od dve prethodne prvostepene sudske odluke, koje su za okrivljene imale višegodišnje zatvorske kazne.

 

Oslobađanje optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije je dramatičan signal za novinare i medije u Srbiji, ali i za demokratiju“, rekla je predsednica EFJ Maja Sever. „Ova sudska odluka nije samo namerno kršenje pravila vladavine prava, već i podstrek na činjenje novih zločina protiv novinara.

 

Izvor: EFJ

Tagovi

Povezani tekstovi