EFJ: Političko uplitanje u medije na Kosovu

Stavljanje Severne Mitrovice u karantin rezultiralo je neprikladnim i neetičkim medijskim pokrivanjem. EFJ snažno protestuje zbog ogromnog političkog uplitanja u pojedine medije na Kosovu.

Neosnovane izjave i provokativna pitanja koja je postavio novinar Radio-televizije Kosovo dok je u subotu uveče uživo izveštavao iz Severne Mitrovice izazvali su talas reakcija na Kosovu. Te opaske mogu doprineti povećanju tenzija između srpske i albanske zajednice.

Portal „Sinjali“ u petak je, čiji je vlasnik advokat Besnik Beriša (politički savetnik bivšeg premijera Kosova ), stvorio kontroverzu objavljivanjem imena, adresa i datuma rođenja 210 građana uglavnom Srba i Roma, koji su bili smešteni u karantin u Severnoj Mitrovici i drugim gradovima. Posle protesta javnosti i Udruženja novinara Srbije na Kosovu, „Sinjali“ je zamaglio lične podatke ovih građna.

Misija OEBS-a na Kosovu pozvala je medije da poštuju privatnost pacijenata i ni na koji način ne otkrivaju identitet obolelih. „Situacija sa kovidom-19 zahteva solidarnost i saradnju celog društva, kao i između vlasti u regionu”, saopštila je Misija OEBS-a.

„Čini se da je jasno da neki političari, počev od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, koriste krizu izazvanu koronavirusom da podstiču političke i društvene tenzije zarad sopstvenih interesa. Pozivamo novinare da ne igraju njihovu igru i da rade u javnom interesu”, rekao je generalni sekretar EFJ Rikardo Gutierez.

EFJ je danas tražio od Nezavisne komisije za medije na Kosivu da istraži ova neetička izveštavanja i da nastavi s pažljivim nadgledanjem medija.

Tagovi

Povezani tekstovi