EFJ traži poništavanje otkaza dvema novinarkama HRT-a

hrt-novinarke-1

[box align=’box-left’ id=’7064′]

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutijerez protestovao je zbog otkaza novinarkama Hrvatske radio televizija, zahtevajući od generalnog direktora hrvatskog javnog servisa Gorana Radmana da novinarke Elizabetu Gojan i Hloverku Novak Srzić vrati na posao. 

“U ime Europske federacije novinara, koje predstavlja više od 320 hiljada novinara širom Evrope, pridružujemo se našim hrvatskim kolegama, Hrvatkom novinarskom društvu, u protestima zbog otpuštanja dveju HRT-ovih novinarki, Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić. EFJ traži da ponovno razmotrite svoju odluku. Čini se da ste takvu odluku zasnovali na HRT-ovom etičkom kodeksu koje zaposlenicima zabranjuje da javno govore bez dozvole nadređenih. Trebalo bi da shvatite da novinari, kao javne osobe, imaju pravo da javno istupaju i slobodno izražavaju svoje mišljenje. To je njihovo ustavno pravo, kako je navedeno u članu 38 Ustava Hrvatske. Elizabeta Gojan je bila meta nekorektne i pristrane kritike. Nije imala drugog izbora nego da se brani, jer je nisu zaštitili nadređeni. Rečeno nam je da je Hloverka Novak Srzić organizovala akciju potpisivanja peticije protiv svoje kolegice Elizabete Gojan. Obe novinarke su sada u postupku otpuštanja. EFJ snažno podržava HND-ove stavove protiv otkaza obema koleginicama’’, navodi Gutijerez u pismu generalnom direktora HRT-a Goranu Radmanu.

EFJ je najavio da će ovaj slučaj prijaviti predsedniku EBU-a (European Broadcasting Union) i potpredsjedniku Europske komisije za osnova prava.

Otpuštanju novinarki Srzić i Gojan poslednjih dana usprotivili su se Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikata novinara Hrvatske, organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme 112 i mnogi drugi.

Tagovi

Povezani tekstovi