EFJ: ZABRINUTI SMO ZBOG POZIVA DOMOVINSKOG POKRETA NA PRESTANAK FINANCIRANJA NOVOSTI

efj-logo

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim hrvatskim podružnicama, Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu hrvatskih novinara (SNHJ), u osudi poziva krajnje desne političke stranke Domovinskog pokreta na smanjenje javnih sredstava za medij Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće, SNV, organizacija koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj, priopćili su iz EFJ-a. 

 

Iz EFJ-a podsjećaju da je čelnik krajnje desnog Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio na tiskovnoj konferenciji u Šibeniku da će njegova stranka podržati novu vladinu koaliciju predvođenu konzervativnom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) samo ako prekine financiranje tjednika Novosti. Prema njihovim stavovima, jedini tiskani medij za srpsku manjinu “predstavlja agendu napada na temelje države, iznošenje političkih stavova pod krinkom zaštite manjina”.

 

Financirane od strane javnog tijela “Savjet za nacionalne manjine u sklopu Programa kulturne autonomije manjina” i izdavača Srpskog narodnog vijeća, Novosti su jedna od najuglednijih publikacija u zemlji, poznata po svojim istraživačkim reportažama.

 

-Sama ideja da se kao uvjet za sklapanje koalicijskog sporazuma nameće ukidanje jednog medija je skandalozna i neprihvatljiva, rekao je predsjednik HNS-a Hrvoje Zovko i dodao kako je finaciranje Novosti, ali i niza listova i časopisa nacionalnih manjina u Hrvatskoj propisano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina pa je dakle time zadiranje u Novosti i zadiranje u Ustavom zajamčena prava manjinske zajednice.

 

Predsjednica EFJ-a Maja Sever kazala je da je ucjena oko financiranja Novosti napad na medijski pluralizam i prava manjina.  – Ukoliko ovaj sporazum ratificira koalicijska vlada, to bi značilo da hrvatska vlada neće oklijevati sklopiti vladin pakt o kršenju vladavine prava i Ustava. Ovo je krajnje ozbiljno, kazala je Sever.

 

Priredio: Ivica Buljan

 

Izvor: EFJ 

Tagovi

Povezani tekstovi