Ekipa televizije N1 najpre “zastrašivana”, pa legimitmisana

Policajci iz stanice u Ražnju su ih legitimisali po prijavi da su “upali u privatni posed” ražanjskog Ekspres servisa “Lilko”, čija su vozila, prema tvrdnjama pojedinih vozača, odmah nakon incidenta sa lancima koji seku gume “stizala na lice mesta i nudila pomoć”. Policijaci pred njima nisu napravili bilo kakav zapisnik, niti im je on dat na uvid i potpis.

Novinar N1 Milan Stojanović kaže za Danas da su stigli u ovaj servis kako bi razgovarali sa njihovim predstavnicima, ali da ih je jedan od radnika udaljio odatle, a nakon što su otišli “preko puta” i nastavili da snimaju ponovo prišao i slikao ih telefonom. Pitao ih je “šta to snimaju”, “zašto ih sve to interesuje”, poručio im da nemaju pravo to da rade jer je u pitanju privatni posed i najavio tužbu protiv ove televizije. Ubrzo nakon toga na lice mesta su stigli pripadnici policije.

– Takva efikasnost policije zbog našeg navodnog upada na privatni posed je bila začuđujuća. Ona se na taj način zapravo umešala u novinarski posao jer mi tamo nismo radili ništa drugo osim svog posla – kaže Stojanović, ocenjujući da takvo reagovanje policije, nakon “zastrašivanja” od strane radnika servisa, predstavlja pritisak na medije.

Televizija N1 je izvestila da je Agron Beriša, snimatelj iz Prištine, prijavio Policijskoj upravi u Nišu da su mu lanac ili sajla sa šiljcima, koji nije uspeo dobro da vidi, pocepali zadnju gumu, a odmah potom došao kamion da ga ošlepa do servisa. Vozač kamiona mu je navodno tražio 150 evra za šlepovanje i promenu gume, ali su se “pogodili” za 80 evra. Umesto da ga vozi u servis, vozač je “obišao” dve benzinske pumpe, raspitujući se tamo da li ima još nekog sa probušenim gumama, kazao je.

Beriša je dodao da se vraćao iz Slovenije, a da je bacanje lanca ispred automobila u pokretu mogao da košta života njega, njegovu suprugu i maloletnu ćerku. On je dodao da je “mnogo ljudi sa Kosova na istom mestu doživelo isto iskustvo, sa kamionom istih registarskih tablica”, koje je inače slikao, ali da ne misli da su meta Albanci, već putnici u tranzitu.

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Aleksincu je saopštilo da je po prijavi Beriše “formiralo predmet” i da je u toku predistražni postupak provere navoda iz prijave. OJT će nakon sprovođenja dokaznih radnji odlučiti o daljem toku postupka, navela je Uprava OJT Aleksinac.

Tagovi

Povezani tekstovi