Ekipi VK televizije zabranjen ulaz u SO Kikinda

Kada mu je odgovoreno „sa VK“ portir je izjavio „ne
možete da uđete, vama je ulaz zabranjen“. Po dolasku novinara DejanaStepanova i na pitanje „zašto VK televizija ne može da snima i izveštava sa potpisivanja koalicionog Sporazuma“ portir nije daoprecizan odgovor da li je to naredba načelnika lokalne samouprave Pavla Markova ili predsednika Opštine Branislava Blažića. Na insistiranje novinara da mu objasni razloge zbog čega je televizija dobila zabranu ulaska u zgradu, portir mu je odgovorio „ja samo radim svoj posao“. Inače, svi kikindski mediji dobili su poziv osim VK. Zbog uskraćivanja Ustavnog prava na rad, naša Redakcija je uputila pismo NUNS – u koje u celosti objavljujemo.


Ono će biti prosleđeno kako domaćim, tako i međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i novinarske profesije. „Poštovane kolege, za danas u 11 časova u SO Kikinda bilo je predviđeno potpisivanje kolaicionog sporazuma o saradnji ( i vršenju vlasti) SPS-SRS-DSS. Ove tri stranke u SO imaju 22 odbornika od 39, koliko broji saziv Skupštine. Našoj RTV ekipi, međutim, nije bio dozvoljen ulazak u zgradu SO kako bi obavila profesionalni zadatak. Ovo je već drugi slučaj koji se ponavlja u nepunih 48 sati, jer našem izveštaču nije bio dozvoljen ulazak u zgradu i u nedelju, kada smo želeli da saznamo podatke o izlaznosti birača od predsednika OIK. Za današnji događaj naša kuća nije dobila čak ni poziv, iako su sve ostale medijske redakcije i izveštači na događaj uredno pozvane.


Ovim putem upozoravamo i obaveštavamo javnost zemlje, da neki pojedinci i grupe diskriminatorski i sistemom aparthejda krše osnovna ljudska prava, kao što je ono na rad. Možemo samo da zamislimo, ali i da konstatujemo, dokle bi išlo kršenje tih prava, garantovanih Ustavom Srbije,ako bi na vlast u ovoj zemlji došli pripadnici „narodnjačke koalicije“ i populističkih stranaka. Slučajevi koje smo vam izneli, biće prosleđeni i međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i slobodu medija, kao i novinarskim udruženjima.

Tagovi

Povezani tekstovi