Ekselencija

Beograd- Nesvršeni student novinarstva Aleksandar Tijanić, kojem se, kako je Kurir pisao, smeši smena s mesta generalnog direktora RTS, uveliko se priprema za odlazak u diplomatiju! Kako za Kurir tvrdi izvor blizak Vladi Srbije, premijer Vojislav Koštunica spreman je da progleda kroz prste Tijaniću zbog njegovog petljanja s firmom Dragana Đilasa u vezi s prenosom Svetskog prvenstva u fudbalu i da mu udeli službu, ni manje ni više nego u Francuskoj.


– Tijanićeva prva želja je bila Moskva, ali s obzirom na to da mu je ta želja bila krajnje tendenciozna, našlo se srednje rešenje, tako da će Tijanić najverovatnije završiti kao ataše za štampu u srpskom konzularnom predstavništvu u francuskom gradu Lionu – otkriva naš izvor.


Da li u sklopu priprema za diplomatiju, Tijanić se prošlog četvrtka mogao videti u jednom elitnom lokalu u centru Beograda, u prijatnom ćaskanju s Danicom Drašković, suprugom srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića. O čemu su njih dvoje razgovarali, ostala je tajna, ali poznato je da je upravo Draškovićeva kumovala odlasku nekolicine njenih bliskih prijatelj(ic)a na ambasadorsko-konzularna mesta.


– Tijanić i Dana su ostali u razgovoru skoro sat vremena, a on ju je džentlmenski ispratio. Valjda već vežba diplomatske manire – navodi naš sagovornik.


On dodaje da činjenica što Tijanić ne poseduje fakultetsku diplomu i što skromno vlada engleskim jezikom neće biti veća prepreka njegovom odlasku u Lion.
– Na Tijaniću će biti primenjen sličan mehanizam kao u slučaju Dragana Maršićanina, koji je posle neslavnog rezultata kao kandidat na predsedničkim izborima počašćen ambasadorskim mestom u Švajcarskoj – dodaje naš sagovornik.


Inače, Tijanić se juče oglasio pismom povodom pisanja Kurira o njegovoj smeni i upadu kriminalističke policije u Marketing RTS, koja ispituje dokumentaciju o poslu koji je javni servis zaključio sa Đilasovom agencijom „Dajrekt medija“, a u vezi s prenosom utakmica Svetskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj. Uz najavu tužbe, Tijanić je između redova konstatovao da su ugovori sa Đilasom „uredno zavedeni kod ovlašćenih organa“ i da bi voleo da vidi „šta je tu sumnjivo“.


– Kad finansijska i druga policija dođe u našu firmu, mi im skuvamo kafu, otvorimo sefove i pustio da rade i dokažu ispravnost naše kompanije. Mi to ne smatramo upadom, pročešljavanjem, političkim pritiskom ili uništavanjem firme. Kad te iste institucije pravne države kontrolišu vašu kompaniju, znači li to da je vaš gazda Raja Rodić lopov koji prima koverte na ruke? Ili da firma „Glas“ sklapa sumnjive ugovore?


– Valja li se da svaku kontrolu Rodića objavimo u dnevniku? Vi ste, kuriri, bolest koju Srbija mora da preleži. Jamačno, ja hoću – uveren je Tijanić. On je još dodao da ima ambiciju da na mestu direktora RTS ostane još četiri godine.


– Možda i osam. Ako vam je to mnogo, probajte s kolektivnim samoubistvom. Nikakva šteta, velika žalost – zaključuje on.


D.N.-J.S.

Tagovi

Povezani tekstovi