Ekskluzivno za džabe

Kad smo tražili objašnjenje od odgovornih zašto nam nisu isplaćene plate još od maja, dobili smo objašnjenje da se ugovori prepravljaju, jer je u njima kao radna obaveza navedeno 30 priloga po 3 minuta, što ne odgovara stvarnim učincima. Simptomatično je da smo ugovore o privremeno-povremenom radu potpisivali uvek nekoliko dana pre isteka meseca i da tako niko od urednika koji su nam određivali dohodak nije mogao da ima uvid u naš stvarni učinak – kaže jedan od “ugovoraca”.


Dodaje da su, iako pod ugovorom, radili sve što i stalno zaposleni: dežurali u redakciji, išli na sve događaje i od njih nekad pravili i po tri-četiri verzije vesti i izveštaja, po potrebi programa, a da se to u njihovom učinku nije iskazivalo.
– I kad donesemo neku ekskluzivu ili intervjue s poznatim ličnostima koje druge redakcije nisu imale, to se nikad nije dodatno vrednovalo – jada se naš sagovornik.


Navodi da su neki od njih još ranije prebačeni u status honorarnih saradnika, iako su se iskazali kao vredni i sposobni.
– Ugovorni odnos nam je prekinut bez ikakvih najava sredinom meseca, pa ne znamo da li ćemo biti isplaćeni i za tih 12 radnih dana julau. Kad smo obavešteni da ćemo u dve grupe biti raspoređeni na neplaćene odmore, pozvani smo da nastavimo s volonterskim radom, što će se uzimati u obzir prilikom našeg eventualnog zapošljavanja – navodi “otpisani”.


Niko ko živi van Novog Sada nije dobijao putne troškove, a i dnevnice su bile manje nego za stalno zaposlene.
Jučerašnji “Dnevnik” RTV u 17 časova se vrlo kritički osvrnuo na naš članak, jer smo se „ogrešili o novinarsku profesiju ne tražeći objašnjenje od druge strane“ (menadžmenta). Ogrešenje menadžmenta o zakon koji predviđa da se tokom godine na jednom radnom mestu ugovor može sklopiti samo jednom, nije objašnjeno. Taj menadžment treba građanima koji plaćaju pretplatu da odgovori i kako je moguće da se u 2007. od 2 milijarde dinara prikupljene od pretplate na plate više od sto honoraraca potroši „čitava“ 43 miliona dinara, dok je devet članova upravnog odbora RTV, 15 sednica održanih od juna 2006. koštalo 14 miliona.


M. Živić


 

Tagovi

Povezani tekstovi