Ekspres ugašen, zaposleni čekaju plate

Kako je rekao jedan od zaposlenih, cela stvar je došla nenajavljeno.
– Pre dva dana smo počeli da pravimo novinu i u prepodnevnim časovima stiglo je obaveštenje da sve obustavimo jer novina prestaje da izlazi. Odmah smo sazvali sastanak na kome su nam pročitali odluku Upravnog odbora, koju su potpisala oba osnivača (A. D. „Politika“ i nemački „Vac“), da zbog velikih gubitaka novina prestaje da izlazi – kaže naš sagovornik i dodaje da je rukovodstvo odbilo da zaposlenima da bilo kakav papir koji bi tu odluku obrazložio jer je, kako on kaže, rukovodstvo tvrdilo da je to poslovna tajna.


Prema njegovim rečima, zaposlenima u Ekspresu je rečeno da ih iznajmljivanje poslovnog prostora u kome je smeštena redakcija košta 170.000 evra, a da su troškovi stručne službe 1,5 miliona dinara mesečno.
– Te cifre su apsolutno nerealne jer bi zakup prostora u „Hajatu“ manje koštao – kaže jedan od zaposlenik u Ekspresu.


On ističe da su svi zaposleni posle tog sastanka tražili da ih primi generalni direktor „Politike“ Darko Ribnikar.
– Sa njim smo na hodniku razgovarali više od sat vremena i obećao nam je da ćemo do 1. februara svi primati platu. Takođe nam je rekao da ćemo biti raspoređeni na druga radna mesta u okviru kuće „Politika“ ili u neke druge redakcije – ističe naš sagovornik i dodaje da zaposleni sumnjaju u to jer nijedno obećanje rukovodstva dosad nije ispunjeno.


On kaže da zaposleni sada traže od rukovodstva da svakom pojedinačno da pisani dokument kojim se potvrđuje da do 1. februara ne moraju da dolaze na posao.


Podrška esnafa


Sindikat novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i Savez novinara Srbije i Crne Gore protestuje zbog načina na koji je poslovodstvo „Politika NM“ ugasilo dnevnik Ekspres. UNS i SNS CG ističu da se gašenjem Ekspresa može narušiti i odnos jednakog uloga nemačkog kapitala i srpskog kapitala. UNS i SNS CG podsećaju multinacionalnu kompaniju VAC da u našim novinskim kućama treba da budu poštovana prava zaposlenih


O. N. S.

Tagovi

Povezani tekstovi