Emisija za „domaće“ Kineze

Vrbas – Radio „Bonton”, čiji se signal prostire na čitavom području Bačke, već šest meseci emituje svake nedelje jednosatni program namenjen kineskim državljanima. Emisija, koja je posredstvom satelitskog signala dostupna i slušaocima na svim meridijanima, za sada je zabavno-rekreativnog karaktera i emituje kinesku tradicionalnu i modernu muziku, ali će uskoro biti proširena i informativnim i obrazovnim sadržajima.
Prema rečima vlasnika radija Slobodana Radulovića, poznatog tekstopisca, kompozitora i aranžera novokomponovane narodne muzike, program na svom maternjem jeziku redovno sluša nekoliko stotina Kineza koji žive u Vrbasu i okolnim opštinama, a sudeći po učestalosti SMS poruka i telefonskih poziva sve je prisutniji i u domovima Kineza širom sveta. Redakciju čine voditeljski par Li Lung, koja je po nadimku Lili već osvojila simpatije slušalaca, Lin Lin, preduzetnik i vlasnik nekoliko prodavnica na ovom području, i vlasnik Slobodan Radulović.
– Bez dvoumljenja sam prihvatio predlog Lin Lina da Radio „Bonton” deo programa posveti kineskoj populaciji, znajući da će to biti pun pogodak. Jer, činjenica je da su Kinezi sada naši novi sugrađani, prijatelji i komšije, pa kao i sve druge nacionalne zajednice treba da imaju radio program na svom maternjem jeziku. Udaljeni su hiljadama kilometara od zavičaja, što ne znači da treba da zaborave ko su i odakle su. Tu smo da im pomognemo da se osećaju bolje. Dobili smo i punu podršku kineske ambasade u Beogradu, koja nam je poklonila i obilje kvalitetnog muzičkog materijala – priča za „Politiku” Slobodan Radulović, i nagoveštava da će i na TV programu, koji se eksperimentalno već emituje u kablovskoj mreži, jedan termin biti rezervisan za kineske državljane.
Kako procenjuje mlada radio voditeljka Lili, nedeljom pre podne, između devet i deset časova, kada se emituje program na njihovom jeziku, većina Kineza, koji žive u ovom delu Vojvodine, je pokraj radio prijemnika. Kaže da je procenat slušanosti, u odnosu na broj njenih zemljaka u ovom kraju, bezmalo stopostotan i dodaje da je postignut dogovor sa vlasnikom Radija „Bonton” da se uvede još jedna stalna emisija na kineskom.
– Nisam do sada imala iskustva sa voditeljskim poslom, ali sam se brzo snašla, nestala je početnička trema i pravo je zadovoljstvo sedeti u studiju i kontaktirati sa slušaocima. Znam da ova emisija mnogo znači našim ljudima i da im olakšava život daleko od domovine, jer kada se iz etra začuju maternji jezik i kineska muzika, nostalgija se lakše podnosi – kaže za naš list voditeljka Li Lung.
Zanimljivo je da program na kineskom jeziku prate i mnogi drugi slušaoci ovog radija, koji u svakodnevnim kontaktima sa redakcijom pozdravljaju taj poduhvat „Bontona“ i hrabre autore i voditelje da istraju. Tako se i u kontakt emisijama na srpskom jeziku vrlo često dešava da slušaoci traže i po neku kinesku pesmu. Inače, Radio „Bonton“ emituje još i programe na rusinskom, mađarskom, rumunskom i romskom jeziku.


P.Koprivica

Tagovi

Povezani tekstovi