EPS neće da šlepa RTS

RTS je u prošlosti dobijao dosta novca od TV takse jer se ona plaćala preko zajedničkog računa. Bez obzira na to koliko su građani platili za struju, a koliko za taksu, EPS je redovno namirivao taksu RTS-u. EPS je zbog toga imao štetu jer mu se smanjivala naplata.

Zajedničkim računom, kažu u EPS-u, naplata struje sada bi bila smanjena za sedam odsto. Zato, kako ističu, treba štampati dve uplatnice. Dobar deo građana stalno duguje za struju više hiljada dinara i svakog meseca uplaćuje polovinu duga ili nešto više. Teško je izvodljivo odrediti koliko je potrošač uplaćivanjem na zajednički račun namenio za namirenje troškova zbog potrošnje električne energije, a koliko RTS-u.

Cilj „vezivanja“ računa pretplate za RTS i potrošene struje ima više razloga, ali je glavni da će se TV taksa ovako najlakše naplatiti. Ako bi postojala dva računa, građani bi odlučivali da li će plaćati pretplatu, a RTS bi preuzeo obavezu da rešava problem svojih dužnika. Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta radiodifuzne agencije, potvrđuje da bi naplata sa dva odvojena računa bila mnogo manja.

– Po mom tumačenju izmena Zakona o radiodifuziji, EPS obavlja naplatu, i to bi trebalo da bude na zajedničkom računu. Kad bismo imali dva računa, imajući u vidu slabu pravnu kulturu kod nas, građani ne bi plaćali pretplatu, iako je to tekovina u svim uređenim državama, pa i u našem susedstvu – ističe on i dodaje da će se o modalitetima plaćanja odlučivati kada zakon stupi na snagu. Nejasno je kako će RTS, ukoliko računi za pretplatu i struju budu odvojeni, naterati građane da plaćaju pretplatu. U Zakonu o radiodifuziji ne postoje sankcije za neplaćanje pretplate, već se, prema njegovim rečima, kazne mogu naći u propisima o obligacionom pravu.

Građani imaju i mogućnost da odjave svoj radio ili TV prijemnik, ali zasad nije precizirano kako će se to i obavljati. Vasić kaže da je predviđeno i da će građani u slučaju da ne prijave prijemnik plaćati „kaznu“ od 12 pretplata, kao i da su ga prijavili. Ipak, mehanizmi kontrole još nisu određeni. Inače, za pretplatu će građani morati da plate oko 300 dinara, što je mesečni račun za struju oko trećine potrošača u Srbiji. Građani će verovatno „odgovoriti“ odjavljivanjem prijemnika, a na ulicama bi ponovo mogle da se očekuju mobilne ekipe sa nekim novim švedskim detektorima koji su svojevremeno korišćeni za otkrivanje neprijavljenih prijemnika.

V. Spasić

Tagovi

Povezani tekstovi