EU istražuje X zbog mogućeg kršenja zakona o društvenim mrežama

Slika: Canva
Slika: Canva

Evropska unija istražuje da li je mreža X, nekadašnji Tviter (Twitter), prekršila stroge nove propise o društvenim medijima u prvoj takvoj istrazi od kada su stupila na snagu pravila osmišljena da onlajn sadržaj bude manje toksičan.

 

Istraga će ispitati da li X, u vlasništvu Ilona Maska (Elon Musk), nije radio dovoljno na suzbijanju širenje nelegalnog sadržaja i da li su mere za borbu protiv „manipulacije informacijama“ bile efikasne.

 

EU će takođe ispitati da li je X bio dovoljno transparentan za istraživače i ispitaće sumnje da njegov korisnički interfejs, ima „obmanjujući dizajn“.

 

„Svako kršenje naših pravila shvatamo veoma ozbiljno. I dokazi koje trenutno imamo su dovoljni da se zvanično pokrene postupak protiv X“, rekla je potpredsednica Evropske komisije Mrgaret Vestager (Margrethe).

 

Prema nedavno usvojenom Zakonu o digitalnim uslugama, platforme sa više od 45 miliona aktivnih korisnika podležu dalekosežnim pravila moderiranja sadržaja.

 

To se odnosi na glavne društvene medije, uključujući X, Fejsbuk (Facebook) i TikTok. Kršenja DSA mogu dovesti do novčanih kazni.

 

„Komisija će sada istražiti sisteme i politike X-a u vezi sa određenim sumnjama o kršenju zakona“, rekao je portparol Evropske komisije na brifingu za novinare u Briselu. „To ne prejudicira ishod istrage“.

 

X je saopštio da ostaje „posvećen poštovanju Zakona o digitalnim uslugama i saradnji s regulatornim procesom“.

 

„Važno je da ovaj proces ostane bez političkog uticaja i da sledi zakon. X je fokusiran na stvaranje bezbednog i inkluzivnog okruženja za sve korisnike na našoj platformi, istovremeno štiteći slobodu izražavanja, a mi ćemo nastaviti da neumorno radimo na tom cilju“, navela je Maskova kompanija.

 

Niz velikih tehnoloških kompanija suočio se sa strožim nadzorom nakon što je Zakon o digitalnim uslugama EU stupio na snagu ranije ove godine, zapretivši kaznama do šest odsto njihovog globalnog prihoda – što bi moglo iznositi milijarde evra – ili čak zabranom u EU.

 

Zakon o digitalnim uslugama je skup dalekosežnih pravila osmišljenih da zaštite korisnike na mreži i zaustave širenje štetnog sadržaja koji je ili nezakonit, kao što je seksualno zlostavljanje dece ili teroristički sadržaj, ili krši uslove korišćenja usluge platforme, kao što je promocija genocida ili anoreksije.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

 

Tagovi

Povezani tekstovi