EU osniva „evropsku novinsku redakciju“

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova i evropski komesar Tijeri Breton predstavili su planove za medijska pravila širom EU na Forumu evropskih novinskih medija, najavivši sredstva EU za osnivanje „evropske redakcije“ koja će okupiti 16 novinskih agencija, među kojima i agencija Tanjug

Tijeri Breton rekao je da će prva evropska redakcija omogućiti novinarima da zajedno izveštavaju o EU, kao i podstiče duh saradnje.

 

Naveo je da je uveren da se tim projektom jača evropski informacioni prostor i povećava građanima pristup visokokvalitetnim informacijama.

 

Prema podacima Evropske komisije iz sredstava za podsticaj projekta biće ponuđeni i kursevi, kao i višejezični sajt sa izabranim tekstovima novinskih agencija o temama vezanim za EU.

 

U taj projekat, pod koordinacijom nemačke agencije DPA, uključene su novinske agencije AFP (Francuska), ANSA (Italija), Ađerpres (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA ( Bugarska), EFE (Španija), Europa Pres (Španija), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Severna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

 

Primena projekta počeće u januaru, a očekuje se da će integrisana redakcija početi sa radom sredinom iduće godine.

 

Projekat je izabran nakon otvorenog poziva za dostavljanje predloga u vrednosti od 1,76 miliona evra.

 

Predsednik Asocijacije evropskih agencija (EANA) i direktor austrijske agencije APA Klemens Pig istakao je da se radi o projektu koji treba da pojača izveštavanje EU.

 

Naglasio je da su modeli saradnje u medijima sve važniji.

 

„Kada 16 novinskih agencija iz 15 zemalja u Briselu koriste zajedno redakciju, sa svojim nacionalnim gledištima na Evropu, od toga profitiraju svi. Zahvaljujući tim umrežavanjem raste novinarski kvalitet“, istakao je direktor DPA Peter Kroš.

 

Dodao je da je u ovom projektu posebno važno što su svi partneri izrazili privrženost slobodnom i nezavisnom novinarstvu.

Tagovi

Povezani tekstovi