EU poziva Rusiju da odmah pusti novinarku RSE-a Kurmaševu

RSE

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel (Josep Borrell) pozvao je Rusiju da „odmah oslobodi“ novinarku Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševu koja je već dva meseca zatvorena u Rusiji.

 

„EU poziva ruske vlasti da odmah oslobode novinarku Alsu Kurmaševu, kojoj preti kazna do 15 godina zatvora zbog obavljanja novinarskog posla“, napisao je Borel u ponedeljak na društvenim mrežama.

 

On je dodao da „Ruske vlasti moraju da obezbede bezbednost novinara i njihovo pravo na slobodu izražavanja i prestanu da ih gone“.

 

 

 

Kurmaševa – novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE-a iz Praga i koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo – otputovala je u Rusiju u maju zbog hitne porodične situacije.

 

Ona je privremeno zadržana dok je 2. juna čekala na povratni let na aerodromu u glavnom gradu Republike Tatarstan Kazanju, gde su joj oduzeta oba pasoša. Od tada nije mogla da napusti Rusiju dok je čekala da joj vrate putne isprave.

 

Sud u Kazanju je 11. oktobra kaznio Kurmaševu sa 10.000 rubalja (oko 100 evra) zato što nije obavestila ruske zvaničnike o posedovanju drugog državljanstva.

 

Potom je ponovo privedena 18. oktobra i ovog puta optužena da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično delo za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

 

Istražni komitet je tada saopštio da se Kurmaševa tereti po delu Krivičnog zakonika koji se odnosi na registraciju stranih agenata koji vrše „namensko prikupljanje informacija u oblasti vojnih, vojno-tehničkih aktivnosti Rusije“, koje ako dođu do stranih izvora, „mogu biti upotrebljene protiv bezbednosti zemlje“.

 

Mnogi kritičari i grupe za ljudska prava kažu da Kremlj koristi takozvani zakon o stranim agentima za suzbijanje drugačijih mišljenja.

 

Novinska agencija Tatar-Inform u Tatarstanu i kanal Baza Telegram, koji su povezani sa vladom, 12. decembra su javili da je Kurmaševa optužena i za distribuciju „lažnih“ vesti o ruskim oružanim snagama, za šta je zaprećena kazna do 10 godine u zatvoru.

 

Pritvaranje Kurmaševe, drugog američkog novinara koji je uhpšen u Rusiji ove godine, izazvalo je talas kritika grupa za ljudska prava i političara koji kažu da taj potez signalizira novi nivo ratne cenzure.

 

Vodeća ruska grupa za ljudska prava Memorijal priznala je Kurmaševu za političku zatvorenicu.

 

Moskva je optužena da je pritvarala Amerikance da bi ih koristila kao monete za zamenu za Ruse zatvorene u SAD. Novinar Volstrit džurnala (The Wall Street Journal) Evan Gerškovič (Gersshkovich) uhapšen je u martu zbog navodnog špijuniranja, što su optužbe koju i on i novine oštro poriču.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Tagovi

Povezani tekstovi